Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România a ajuns la 96,52% din capacitatea de stocare de gaze. Anunțul făcut de Virgil Popescu

Ministrul Energiei a declarat că România are în depozite, la 1 noiembrie, 2,963 miliarde metri cubi de gaze naturale, ceea ce reprezintă 96,52%. Anunțul a fost făcut de Virgil Popescu pe pagina personală de Facebook.

„Astăzi, 1 noiembrie, avem în depozite gaze naturale în procent de 96,52% - 2.963,3 milioane metri cubi. Nu vom avea probleme cu gazele în această iarnă. Populaţia şi economia nu vor avea de suferit”, a scris marţi ministrul pe pagina sa de Facebook.

La sfârșitul lunii iulie, Guvernul a dat asigurări că rezervele de gaze ale României vor fi umplute la 80% din capacitate înainte de 1 noiembrie, conform calendarului asumat față de Comisia Europeană.

Uniunea Europeană a semnat un acord cu privire la reducerea voluntară a cererii de gaze naturale cu 15% față de consumul mediu din ultimii cinci ani, între 1 august 2022 și 31 martie 2023, prin măsuri proprii.

Acordul, construit pe baza propunerii Comisiei „Economisiți gazele pentru o iarnă sigură” va asigura o reducere coordonată a consumului de gaze în întreaga UE cu scopul de a face economii înaintea iernii, în contextul în care sunt posibile întreruperi ale aprovizionării cu gaze naturale din Rusia, care folosește în mod constant această resursă energetică ca pe o armă.

Mai mult decât atât, prevede posibilitatea de a declara stare de alertă la nivelul UE, care să declanșeze reduceri obligatorii ale consumului de gaze în toate statele membre. Aceasta din urmă reprezintă un semnal puternic că UE va face tot ce este necesar pentru a-și asigura securitatea aprovizionării și pentru a-și proteja consumatorii, fie că este vorba de gospodării sau de industrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE