Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mai multe ONG-uri cer demisia lui Cătălin Predoiu. Declarațiile ministrului Justiției ce au stârnit controverse

Nu mai puțin de opt organizații neguvernamentale demisia lui Cătălin Predoiu, după ce ministrul Justiției a făcut declarații despre achitarea definitivă a lui Dan Hosu, soţul fostei şefe DIICOT Giorgiana Hosu, fără să existe o sentinţă în acest sens.

Printr-o scrisoare deschisă, asociațiile care fac parte din grupul „ONG-uri pentru cetăţean” și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu succesiunea de fapte care indică un posibil amestec al ministrului Justiţiei într-un dosar de corupţie aflat în dezbaterea instanţei, notează Agerpres.

Solicitarea ONG-urilor a fost făcută în contextul în care pe data de 18 ianuarie, Cătălin Predoiu a a declarat într-un interviu că sentinţa în dosarul lui Dan Hosu ar fi de achitare. Ministrul Justiției a făcut o greşeală, întrucât dosarul respectiv încă se judecă, iar următorul termen este programat pe 7 februarie, au precizat autorii scrisorii.

O zi mai târziu, Cătălin Predoiu și-a prezentat scuzele publice, precizând că aflase informația „pe surse neoficiale”, fără a explica, însă, în ce situații ajunge ministrul Justiției să discute „neoficial” despre dosare aflate pe rolul instanțelor.

De asemenea, publicația G4Media a scris, tot pe 19 ianuarie, că Predoiu a avut o întâlnire la sediul Ministerului Justiției cu una dintre judecătoarele din dosarul lui Dan Hosu, ce fusese convocată oficial pentru a discuta despre prezența magistratului de la Curtea de Apel Bucureşti pe lista de propuneri aprobată de Guvern pentru postul de judecător al României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

În schimb, rezultatul selecţiei în cauză fusese anunțat public de către Guvern, cu trei luni înainte, la data de 19 octombrie 2022, mai explică organizaţiile.

Într-un răspuns transmis pe 31 ianuarie către publicația amintită anterior, Ministerul Justiției a precizat că decizia referitoare la lista de candidați pentru judecător CEDO a fost adoptată în ședința de Guvern din 18 ianuarie, motiv pentru care convocarea judecătoarei s-ar justifica pentru data de 19 ianuarie.

Cu toate acestea, G4Media a mai precizat că nu a existat niciun document despre numirile la CEDO pe agenda şedinţei de Guvern din 18 ianuarie comunicată public. De asemenea, pe site-ul Guvernului a fost modificat anunţul despre şedinţa din 19 octombrie 2022, astfel încât să nu mai includă memorandumul cu privire la CEDO, au mai precizat autorii scrisorii.

Grupul „ONG-uri pentru cetăţean” îl acuză pe Cătălin Predoiu că a avut acces la un „dosar cu mare încărcătură politică”

În aceeaşi zi, Executivul a revenit cu precizări din care rezultă că, în data de 19 octombrie 2022, s-ar fi amânat decizia, iar comunicatul de atunci reprezintă o „eroare materială”. Mai mult, în şedinţa din 18 ianuarie 2023, memorandumul privind judecătorii pentru CEDO ar fi fost discutat în secţiunea actelor confidenţiale.

„Există suspiciuni rezonabile că ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut acces la informaţii dintr-un dosar aflat pe rol, un dosar cu mare încărcătură politică. Predoiu nu a furnizat nicio explicaţie rezonabilă pentru «sursele neoficiale» ale informaţiilor sale.

Coincidenţă sau nu, Predoiu a intrat într-un dialog direct cu una din judecătoarele din dosarul în cauză, a doua zi după ce a recunoscut public că are informaţii din dosar. Ministerul Justiţiei şi Guvernul României au modificat informaţii din comunicatele oficiale, aparent cu scopul de a acoperi pretextul invocat de Predoiu pentru convocarea judecătoarei în cauză.

Considerăm că Predoiu şi-a depăşit mult atribuţiile de ministru, iar toată evoluţia faptelor ridică suspiciuni rezonabile cu privire la o încercare de muşamalizare a unei intervenţii politice în justiţie. În aceste condiţii, considerăm că Predoiu este incompatibil moral cu poziţia de ministru al Justiţiei şi solicităm demisia sa imediată", au transmis cele opt ONG-uri.

Scrisoarea este semnată de Centrul pentru Inovare Publică, CeRe:Centrul de Resurse pentru participare publică, ActiveWatch, Funky Citizens, Miliţia Spirituală, Asociaţia Respiro, Centrul FILIA, Asociaţia CIVICA.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE