Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Declarațiile ministrului rus de Externe despre conflictul din Ucraina, întâmpinate cu râsete

Publicat de: Euronews

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a încercat o dată în plus să dea vina pe Occident pentru războiul din Ucraina, însă participanţii la Dialogul Raisina, o conferinţă pe teme geopolitice care a avut loc vineri la New Delhi, şi-au făcut simţit dezacordul, transmite sâmbătă dpa, citat de Agerpres.

Întrebat în ce mod a afectat conflictul strategia energetică a Rusiei, Lavrov a răspuns: "Ştiţi că războiul pe care încercăm să-l oprim a fost lansat împotriva noastră prin intermediul poporului ucrainean" - declaraţie care a fost întâmpinată de participanţi cu hohote de râs.

După o scurtă pauză, şeful diplomaţiei ruse a continuat: "Desigur, (conflictul) a influenţat politica Rusiei, inclusiv politica energetică". "Modul direct de a descrie ceea ce s-a schimbat este următorul: Nu ne vom mai baza pe niciun partener din Occident", a adăugat el.

Lavrov a folosit cuvântul "război"

În schimb, Rusia caută parteneri energetici de încredere precum India şi China, a mai spus Lavrov.

Deşi nu este pentru prima dată când Kremlinul dă vina pe Occident pentru invazia asupra Ucrainei, pe care tocmai Rusia a declanşat-o, la ordinele preşedintelui Vladimir Putin, acum un an, este remarcabil faptul că Lavrov a folosit cuvântul "război".

Moscova continuă să-şi numească invazia drept "operaţiune militară specială" şi, în Rusia, cei care vorbesc despre război atunci când se referă la ofensiva rusă din Ucraina riscă diverse pedepse.

La sfârşitul discuţiei de 30 de minute din timpul Dialogului Raisina, principala conferinţă despre geopolitică şi geoeconomie care are loc anual la New Delhi, moderatorul l-a întrebat pe Lavrov dacă poate să promită că următoarea conversaţie va avea loc în circumstanţe mai puţin "controversate".

"Ei bine, cu siguranţă că americanii vor putea sugera unele întrebări pe care să le puteţi pune", a replicat Lavrov, înainte de a părăsi scena cu un zâmbet, în râsetele publicului.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE