Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Pacienți morți la Murgeni. Medicii legiști fac analize la probele unuia dintre pacienți

E celulă de criză la Ministerul Sănătății după ce, miercuri, trei pacienți de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, județul Vaslui, au murit în urma unor probleme digestive.

Alți 29 de pacienți, cu astfel de simptome, au fost duși la spitale din Bârlad, Vaslui și Iași.

Potrivit informațiilor de până acum, problemele de sănătate au apărut după ce, în urmă cu două zile, pacienții și o parte a personalului de la Psihiatrie ar fi mâncat alimente pe bază de pește, provenite de la o mânăstire.

23/11/2023 , 14:54

Medicii legiști fac analize la probele unuia dintre pacienți

La Institutul de Medicină Legală din Iaşi se lucrează o parte din probele aduse de la unul dintre pacienţii Spitalului de Psihiatrie Murgeni, din judeţul Vaslui.

Directoarea Institutului de Medicină Legală Iaşi, Diana Bulgaru, a declarat că probele care au fost aduse spre analiză aparţin uneia dintre persoanele aflate în viaţă.

"Sunt probe care intră în aria de lucru a medicinei legale. Noi facem determinări toxicologice (....) şi screeningul prin reacţii chimice. Ce se încearcă la IML este punerea în evidenţă, în situaţia în care din probele rezultate vor rezulta, a nitriţilor, pesticidelor, medicamentelor, drogurilor, alcoolii metilic şi etilic, etilenglicol, urmând ca rezultatele obţinute să fie transmise organelor abilitate. Probele, la momentul actual, exclud nitriţii, nitraţii, exclud alcoolii", a declarat dr Diana Bulgaru, potrivit Agerpres.

23/11/2023 , 11:50

Mănăstirea Floreşto, amendată cu 40.000 de lei în urma verificărilor

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vaslui a amendat cu 40.000 de lei Mănăstirea Floreşti, care a livrat sub formă de pachete mâncare pe bază de peşte către Spitalul de Psihiatrie Murgeni, unde mai mulţi pacienţi au prezentat simptome ale unei toxiinfecţii alimentare, trei bolnavi au decedat, iar altul este în stare gravă la Spitalul Bârlad.


Prefectul judeţului Vaslui, Daniel Onofrei, s-a deplasat, joi, dimineaţă, la Spitalul de Urgenţă "Elena Beldiman" Bârlad, unde au ajuns mai mulţi pacienţi de la Spitalul Murgeni. Potrivit acestuia, în total au avut de suferit 32 de persoane, iar starea bolnavilor este una stabilă.

"DSVSA a dat o amendă în valoare de 40.000 de lei pe motiv că cei de la mănăstire nu aveau nicio autorizaţie pentru a găti şi pentru a oferi populaţiei astfel de produse. Pacienţii sunt stabili cu toţii, starea lor nu s-a mai degradat. Bolnavul preluat de ambulanţă în stare gravă este în continuare internat la Terapie Intensivă, starea lui fiind uşor îmbunătăţită. Vorbim în total de un număr de un număr de 32 de persoane afectate", a declarat, pentru AGERPRES, Daniel Onofrei.

23/11/2023 , 10:16

Mânăstirea Murgeni, verificată de DSVSA

În urma situației grave de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, inspectorii sanitari veterinari au făcut verificări la Mânăstirea Murgeni, locul de unde au venit alimentele care le-ar fi făcut rău pacienților de la Murgeni.

S-au luat probe, iar tot peștele găsit în frigidere și congelatoare a fost pus sub sechestru, până la aflarea rezultatelor de laborator.

”Sunt 32 de persoane afectate, 3 decedate, iar 29 spitalizate in spitalul Bârlad. Parintele stareț a confirmat că marți ar fi dus 170 de porții de mâncare pe baza de legume și pește la spital. Colegii mei au făcut o anchetă, n-au mai găsit materii prime din meniul dat.

Au găsit 100 de kilograme din alt tip de pește. Toate produsele au fost puse sub sechestru. Cu o zi înainte pacienții ar fi mâncat și conserve din pește și colegii au colectat probe care au fost trimise la laboratorul din București În dimineața asta se termină ancheta. La spital produsele erau ținute în condiții corespunzătoare”, a declarat Nelu Munteanu, DSVSA.

22/11/2023 , 21:33

27 de pacienți, transferați de la Murgeni la Spitalul Muncipal Bârlad

La acest moment, acțiunea este în dinamică și se organizează transferul a zeci de pacienți de la Murgeni către Spitalul Municipal „Elena Beldiman” Bârlad.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Podul Înalt" al judeţului Vaslui a fost solicitat să asigure transportul unor pacienți de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni către Spitalul Municipal "Elena Beldiman" Bârlad. Din primele informații, pompierii trebuie să asigure transportul a douăzeci de pacienți. Transportul pacienților va fi asigurat cu o autospecială pentru transport personal și victime multiple (ATPVM) și un microbuz aparținând ISU Vaslui.

De la ISUJ Iași se deplasează către Spitalul Municipal Bârlad o ambulanță SMURD tip C1 (Terapie Intensivă Mobilă) și o autospecială pentru transport personal și victime multiple, potrivit ISU Vaslui.

Cei trei bolnavi decedați aveau vârste cuprinse între 45 și 68 de ani. Ei au fost găsiți în stop cardiorespirator, spune dr. Daniel Ungureanu, purtătorul de cuvânt al SAJ Vaslui.

Pacienții decedați au mâncat alimente pe bază de pește primite pomană de la mănăstirea Florești, aflată în zonă.

Ministerul Sănătății a organizat o celulă de criză

Comunicatul Ministerului Sănătății:

La ora 18:30, reprezentanții Ministerului Sănătății au fost anuntati verbal de DSP Vaslui, referitor la o situatie gravă apărută la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, aflat in subordinea primăriei din localitate.

În cursul zilei de 21 noiembrie, toți pacienții si o parte din personalul spitalului au consumat alimente furnizate de o mănăstire din apropiere, pe bază de pește. În cursul noptii de 22 noiembrie, 1 pacient a prezentat simptome digestive, vărsături și diaree. Aceste simptome au apărut în cursul zilei de 22 noiembrie și la alti pacienți.

Până în momentul de față s-au înregistrat 3 decese si 1 pacient in stare gravă e internat la Spitalul din Bârlad.

Ministerul Sănătății a organizat imediat după informare o celulă de criză care a dispus transferul tuturor pacienților simptomatici la spitalul din Bârlad, unde există asistență medicală de terapie intensivă, precum și preluarea de probe biologice și de aliment pentru analiza toxicologică la IML Iași. Probe din alimente au fost preluate și direcționate de asemenea către INSP - Centrul de Sănătate Publică din Iași pentru analize microbiologice.

Transferul pacientilor de la spitalul de psihiatrie către spitalul din Bârlad s-a realizat cu ambulante pentru victime multiple și este coordonat de Centrul Operativ pentru Situatii de Urgență din cadrul Ministerului Sănătății.

Știrea inițială:

Trei pacienți au murit unul după altul în urma unei suspiciuni de gastroenterocolită

Medicul Daniel Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Serviciului Județean de Urgență Vaslui, a vorbit în direct la Euronews România despre starea pacienților, dar și despre cele trei decese în lanț aflate în prezent în curs de investigație.

Dr. Daniel Ungureanu, SAJ Vaslui: „Cei 15 pacienți au fost descoperiți de colegii de la DSP cu simptome digestive, în Spitalul Murgeni. La acest moment, ei sunt conștienți și sunt stabili hemodinamic. Momentan, așteptăm decizia celor de la DSP dacă vor fi sau nu transferați, iar dacă vor fi transferați, unde să fie transferați”.

„La acest moment, nu știm exact să vă precizăm ce s-a întâmplat cu ei. Noi ne-am sesizat în cursul zilei de astăzi pentru că în decurs de câteva ore am avut patru pacienți cu simptome asemănătoare, dar în stare foarte gravă. Mai întâi a fost un bărbat de 45 de ani pentru care s-a solicitat transfer pentru gastroenterocolită, dar a fost găsit în stop și nu a răspuns manevrelor de resuscitare. Un bărbat de 68 de ani, pe care am reușit să îl transferăm la spitalul din Bârlad cu aceleași simptome. O femeie de 50 de ani, pe care am găsit-o în stop cardiorespirator și care nu a răspuns la manevre. Iar acum, seara, în jurul orei 18, încă un bărbat în vârstă de 54 de ani a fost resuscitat și nu a răspuns manevrelor de resuscitare, fiind declarat decedat”.

„În total, avem trei decese la Spitalul Murgeni”.

Dr. Daniel Ungureanu, SAJ Vaslui: „Sunt doar supoziții. Cei care pot afla exact ce s-a întâmplat acolo sunt colegii de la Direcția de Sănătate Publică, medicul coordonator se află deja în spital, face triajul, consultă toți pacienții și nu ar fi o surpriză să mai apară și alți pacienți, pe lângă cei 15”.

„Este evident că este o situație nefirească, având în vedere simptomatologia, este vorba de simptome digestive. Într-adevăr, este suspiciunea unei toxiinfecții alimentare, deci, probabil, ceva din alimentație, dar exact ce, cum, cât și când s-a întâmplat nu vă putem spune la acest moment”.

„E ceva mai grav, evident, dacă trei pacienți au decedat... Într-adevăr, este vorba de pacienți cronici, internați la Spitalul de Psihiatrie, ei au medicația lor, care le scade oarecum imunitatea, dar chiar și așa, trei decese, în decurs de câteva ore, într-adevăr, este o formă gravă (n.r. a afecțiunii)”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE