Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce Forța Dreptei nu ar face alianță cu AUR: "Toți membrii plătesc într-o aplicație. La un cont bancar nu poți să ștergi urmele"

Partidul lui Ludovic Orban, Forța Dreptei, se pregătește de un an electoral extrem de încărcat, cu patru rânduri de alegeri. Deocamdată, formațiunea politică a făcut alianță cu USR și PMP, de la jumătatea lui decembrie 2023, în scopul de a-și mări șansele la alegeri.

Însă alianța este valabilă doar pentru primul rând de alegeri, cele europarlamentare, după cum a anunțat președintele Forței Dreptei, Ludovic Orban. În direct la Euronews România, în cadrul emisiunii Vocile care contează, Orban a precizat că această alianță ar putea să se prelungească și pentru celelalte trei scrutine.

Ușile alianței sunt în continuare deschise, însă liderul acestui partid a subliniat cu cine nu va face niciodată vreo alianță, indiferent de situație.

L. Orban: "AUR este o strânsură care nici măcar nu e partid"

Ludovic Orban: "Eu pot să vă spun cu cine nu am face alianță: PSD și AUR. Depinde de votul oamenilor. Orice formațiune politică trebuie să se prezinte în fața cetățenilor români cu programul, cu ceea ce își propune să facă, obiectivele. Nu poți să faci o alianță cu cineva care are valori total opuse și care își dorește altceva și care s-a angajat în campanie că face cu totul și cu totul altceva.

Cum să faci alianță cu AUR? AUR nu e nimic, este o strânsură care nici măcar nu e partid. Acolo e Simion, care numește niște coordonatori județeni, pe care îi schimbă ca pe ciorapi, din 4 în 4 luni, coordonatorii județeni numesc și ei niște coordonatori locali de prin diferite localități. Nu există nicio alegere internă, nimeni nu are garanția nici măcar a faptului că este membru în partidul respectiv.

Acolo nu există finanțare locală. Toți așa-zișii membri plătesc într-o aplicație, care e diferită de un cont bancar. La un cont bancar, nu poți să ștergi urmele, pe când în aplicația aia folosită de AUR, oricând poți să ștergi toate înregistrările, să-ți dispară toți cei care au plătit cotizația de 50 de lei în aplicație. Și toți banii se duc la centru și sunt cheltuiți de Simion. Dacă e vreun aurist care îmi spune că nu e așa, minte. Eu nu fac acuzații, eu spun care este adevărul."

L. Orban: "La AUR, nimeni nu e legitimat prin vot"

În plus, Ludovic Orban susține că până și forma de organizare și funcționare a partidului AUR nu este în conformitate cu vreo regulă.

Ludovic Orban: "Nu s-au organizat alegeri în nicio filială județeană. Sunt niște conduceri interimare care sunt numite de Simion, care sunt schimbate periodic, ca să nu prindă nimeni rădăcini. Nimeni nu este legitimat prin vot. De exemplu, noi suntem în proces de alegeri interne, în toate organizațiile locale facem adunări generale, la care se aleg conducerile care au un mandat de 4 ani și au în spate votul și legitimitatea dată de votul membrilor din fiecare organizație locală. Facem conferințe județene, după care facem congres.

Prima regulă ca să intri în politică este să fii civilizat, să ai bune maniere, să fii politicos cu ceilalți, să ai 7 ani de acasă, să te exprimi în mod civilizat, să îi respecți pe cetățeni și să nu calci în picioare orice regulă, orice lege, orice regulament și orice normă de bun simț, scrisă sau nescrisă.

Ceea ce face AUR este o permanentă provocare, un scandal permanent, este constituit din oameni agresivi, oameni care sunt violenți verbal și sunt capabili inclusiv de violență fizică. Asta nu este o formațiune politică cu care să poți să faci vreo înțelegere. Suntem total diferiți. Eu nu pot să accept ca politica să se facă în felul în care face politică AUR."

AUR, pe locul 2 în unele sondaje

Cu toate acestea, în multe sondaje, AUR este văzut drept al doilea partid din România, după PSD. Ludovic Orban a încercat să explice și acest aspect.

Ludovic Orban: "Încă nu este un succes, să vedem ce succes va avea. AUR a apărut într-un mod foarte ciudat, pe teme ca antivaccinism, negarea pandemiei, contestarea oricărei măsuri de protecție, teoria conspirației. Ei au apărut, pur și simplu, numai pe online, prin ferme de boți în care, pur și simplu, pe orice postare a oricărui om politic, din 100 de comentarii, 60 erau 'votăm AUR, trăiască AUR, etc'. Alea sunt ferme de boți, nu erau membri de-ai lor.

Simion a candidat independent la europarlamentare în 2019 și a luat 1 și ceva la sută. Ăsta era leadershipul lui Simion. Au candidat la locale, unde au luat un scor ridicol. Pentru că s-a suprapus campania cu cea mai mare creștere a incidenței COVID și cu obligativitatea luării unor măsuri de protecție.

Vă aduceți aminte că ei au provocat scandal, se duceau cu autobuzul și voiau să facă miting în localități carantinate, numai ca să genereze scandal. Filmau totul online, cu ferme de boți, cu din astea, pur și simplu au invadat spațiul online. Nu am zis că au făcut ceva ilegal, am dat o explicație.

Eu cred că orice român care se duce la vot trebuie să-și pună câteva întrebări. Este capabil un partid să formeze o echipă, cu oameni bine pregătiți, care să guverneze România pe baza unui program coerent? Răspunsul la această întrebare trebuie să fie determinant în exercitarea votului. Să fie cu iertare, dar eu nu am văzut în AUR oameni care să imi indice că au vreo capacitate de a forma echipe de guvernare pluridisciplinare complexe.

Ca să nu mai spun că sunt, în mod evident, antieuropeni, susținători ai unor teme care nu au nicio legătură cu democrația. Tribunalele poporului, da? Păi tribunalele poporului au fost înființate de comuniști, de guvernul Groza, ca să execute liderii formațiunilor democratice și pe alți indezirabili, să-i condamne."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE