Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sondaj. Cum ar vota bucureștenii în 2024, an cu patru rânduri de alegeri

Suntem la începutul unui an cu patru rânduri de alegeri. Primul hop pentru partidele politice îl reprezintă europarlamentarele din 9 iunie. Este scrutinul care va rearanja scena politică pentru ceea ce urmează: locale, parlamentare și prezidențiale.

În funcție de rezultatul de la europarlamentare, se fac și se desfac alianțe, se desemnează candidați, așa că liderii politici se uită cu atenție către acest scrutin.

Cum ar vota bucureștenii în 2024

Se înmulțesc și sondajele de opinie. Cel mai recent, comandat de USR, plasează PSD pe primul loc în intențiile de vot la nivelul capitalei. În top urmează USR.

Social-democrații sunt primii în intenția de vot a bucureștenilor, pentru alegerile europene. Aproape 40 la sută dintre cei chestionați spun că ar vota PSD. Uniunea Salvați România ar fi pe locul al doilea, în sondajul IPSOS, cu 22,4%.

Liberalii sunt la distanță semnificativă de USR. PNL ar urma să fie votat de 15,5% dintre alegătorii din capitală. Urmează Alianța pentru Unirea Românilor și 11,7% dintre bucureșteni ar pune ștampila pe formațiunea condusă de George Simion.

Partidul senatoarei Diana Șoșoacă nu ar atinge trei procente în București. Mișcarea Populară abia ar trece de două procente, iar Forța Dreptei, fondată de fostul președinte PNL, Ludovic Orban, ar obține chiar mai puțin, doar 1,8%. Numai că cele două formațiuni vor candida la alegerile europarlamentare sub umbrela Alianței Dreapta Unită, alături de USR, ceea ce probabil ar adăuga puțin la scorul de 22,4% al USR, la nivelul Bucureștiului, conform sondajului.

Ar fi de punctat că răspunsurile acestea îi includ și pe cei aproape 30 la sută care se declară încă nehotărâți.

În 2024 au loc patru rânduri de alegeri

Europarlamentarele, programate în 9 iunie, sunt primele alegeri de anul acesta și sunt considerate extrem de importante. În funcție de rezultatele de la nivel european, se stabilesc strategiile partidelor pentru toate celelalte scrutine din 2024: locale, parlamentare și prezidențiale.

Sondajul a fost făcut de Ipsos, la comanda USR, în perioda 1 noiembrie - 18 decembrie. Au fost chestionați 5.400 de bucureșteni, iar întrebările au fost adresate față în față, la domiciliul respondenților. Marja de eroare este de plus, minus 1,3%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE