Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce este Islanda specială?

Dacă aurora boreală e de mult timp pe lista ta, dacă vrei să te plimbi pe o plajă cu nisip negru pe un ponei robust, dacă vrei o supă de miel în bulion sau doar un pește proaspăt, gătit după o rețetă vikingă...

Și dacă - în fine - te împaci bine cu frigul, atunci poate că ar trebui să mergi și tu în Islanda.

I se spune Țara de gheață și de foc, pentru că are ceva din fiecare. Și ghețari, și vulcani activi.

E țara unde primești obligatoriu o carte, în Ajunul Crăciunului, țara unde un islandez din zece publică o carte și unde – evident – până și premierul a scris un roman.

E o insulă înconjurată de multe insule mai mici, pe care n-ai cum să ajungi să le numeri vreodată, spun localnicii, unele complet nelocuite, altele cu doar câteva acoperișuri care se ivesc răzleț în pustiu, iar altele pline de puf și de culoare: cea mai mare colonie de pufini din lume se află pe Insulele Westman – oare ar putea exista alte păsări mai simpatice de atât?

Și ce să faci în Islanda, te întrebi? Îți recomandă cineva care trăiește acolo și are legătură cu un izvor cu apă termală.

„Stai în apă fierbinte într-o zi rece, chiar și noaptea. Privește cerul înstelat, vânează aurora. Și apoi, ia o cafea și aruncă o privire peste literatura islandeză, pentru că ne luăm în serios și cafeaua, și cărțile”, spune o localnică, potrivit Euronews.

Și dacă nici acum nu ești convins că Islanda chiar e specială, mai sunt multe de spus.

În Islanda nu există analfabetism.

Țara are o rată a criminalității foarte scăzută, un muzeu dedicat creaturilor mitice, cum ar fi elfi sau oameni ai mărilor, și mai are Cascada Gullfoss sau „Cascada de aur”, împărțită în două, una dintre cele mai spectaculoase de pe întreg teritoriul ei.

Și mai are o ciudățenie culinară: rechinul fermentat.

Hakarl este îngropat timp de 6-12 săptămâni, de fapt, și apoi agățat și ținut la uscat între patru până la cinci luni. Are un damf de urină și este servit cubulețe, ca un fel de aperitiv, adesea urmat de shot-uri de Brennivin (băutură tradițională), potrivit CNN.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE