Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Stare de urgență în Islanda, de teama erupției unui vulcan. Mii de oameni, evacuați după o serie de cutremure

Autoritățile din Islanda au decretat starea de urgență, după ce o serie de cutremure produse în peninsula Reykjanes din sud-vestul țării au generat temeri cu privire la o erupție vulcanică, relatează Euronews.com.

"Șeful Poliției naționale (...) a declarat stare de urgență pentru protecția civilă din cauza activității seismice intense în Sundhnjukagigar, la nord de Grindavik", a anunțat vineri seara Autoritatea de protecție civilă.

Oficialii islandezi au avertizat că seismele s-ar putea intensifica iar ”această serie de evenimente ar putea duce la o erupție”.

Potrivit Biroului meteorologic islandez (IMO), o erupție ar putea avea loc "în câteva zile".

Orașul Grindavik din Islanda a fost evacuat

O operațiune de evacuare a fost declanșată în Grindavik, un oraș cu o populație de aproape 4.000 de locuitori. Localitatea este situată la trei kilometri sud-vest de zona în care activitatea seismică a fost înregistrată vineri.

De asemenea, Autoritatea de protecție civilă a anunțat că a trimis nava de patrulare Thor la Grindavik, ”din motive de siguranță”.

Joi, "Laguna Albastră", un obiectiv turistic din apropiere de Grindavik, celebru pentru apele geotermale, a fost închisă ca măsură de precauție.

Cutremure puternice, produse vineri în Islanda

Două cutremure au avut loc vineri seara în Islanda, cel mai puternic dintre acestea având magnitudinea de 5,2, potrivit estimărilor seismologilor. Seismul a fost resimțit chiar și în capitala Reykjavik, la 40 de kilometri distanță, precum și în sudul țării.

Aproximativ 24.000 de cutremure au fost înregistrate în peninsulă de la sfârșitul lunii octombrie, potrivit Biroului de meteorologie din Islanda (IMO). Aproape 800 de cutremure au fost raportate vineri între miezul nopții și ora 14:00 GMT

Seismologii au remarcat o acumulare de magmă la o adâncime de cinci kilometri, care, dacă ar fi scoasă la suprafață, ar declanșa o erupție vulcanică.

Din 2021, trei erupții au avut loc în peninsula Reykjanes, în martie 2021, august 2022 și iulie 2023, toate departe de infrastructuri sau zone populate.

Islanda are 33 de sisteme vulcanice active, cel mai mare număr din Europa.

Vulcanul Eyjafjallajökull a erupt ultima oară în anul 2010. Din cauza cenușii, a fost blocat spațiul aerian european, fiind anulate 100.000 de zboruri. Zece milioane de pasageri au fost blocați.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE