Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dacă în România trenurile încă mai merg în ritm de căruță, cele din Coreea de Sud parcă zboară pe șine: circulă cu 300 de km/h

Datele oficiale arată că în 2023 viteza comercială de circulație pe rețeaua CFR era de 44,71 kilometri pe oră. La celălalt capăt de lume, în Coreea de Sud, trenurile circulă cu 300 de kilometri pe oră. Iar dacă în România anului 2023 întârzierile trenurilor de călători au crescut la peste 4,7 milioane de minute față de 4,3 milioane cât au fost în 2022, în țara asiatică, programul feroviar e respectat la secundă.

Ce n-o să vezi în România prea curând: trenuri care circulă cu 300 de km/h

O călătorie care parcă vine din viitorul căilor ferate și o adevărată lecție de respect pentru călători. Asta se întâmplă în trenurile care circulă în Coreea de Sud.

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews România: „KTX sau Coreean Train este o companie care a împlinit 20 de ani de când este în activitate și vă invit să vedeți care sunt condițiile din trenurile KTX. De exemplu, trebuie să vedeți că avem foarte mult spațiu la picioare, avem și unde să ne încărcăm în tren telefonul mobil. De altfel, în acest moment, pe telefonul meu am Internet gratuit. Și, destul de important, puteți să vedeți cu ochii voștri cât de curat este în aceste trenuri”.

În trenurile din cealaltă parte a lumii, condițiile sunt departe de cele cu care sunt obișnuiți călătorii din trenurile românești.

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews România: „Despre curățenia dintr-un tren din Coreea îți dai seama dacă, evident, mergi la toaletă. Aceasta este toaleta trenului și cum se poate vedea, curățenia este excelentă. De altfel, aici ai tot ce ai nevoie, săpun lichid, hârtie, iar coreenii sunt extrem de atenți cu curățenia pentru că evident, o păstrează”.

Întreaga țară poate fi traversată într-un interval de timp care în România ar fi suficient pentru cel mult o rută între București și Brașov, spre exemplu.

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews România: „În acest moment, trenul companiei coreene circulă cu aproape 140 de km/h, viteza medie de când ne-am urcat în tren a fost de 150 de km pe oră, iar viteza maximă a fost de 291 de km pe oră. Cu adevărat spectaculos este că această viteză nu o simți. Doar în momentul când te uiți pe geam observi că imaginea se mișcă într-adevăr foarte repede. Noi mergem acum din sudul Coreei spre nord, la Seul. O distanță de aproape 300 de km pe care o facem în două ore și 50 de minute”.

Experiența cu trenul din Coreea de Sud a reprezentat și o probă de seriozitate din partea companiei feroviare de transport. Trenul a ajuns la destinație fără niciun minut de întârziere.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE