Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Publicat de: Mirabela Vasile

Un nou cutremur de 4,9 pe scara Richter s-a produs luni, în județul Gorj. Seismul a avut loc la o adâncime de 15 kilometri.

Cutremurul s-a produs la 16.9km NV de Târgu Jiu, 66.2km NE de Drobeta-Turnu Severin, 70.2km S de Hunedoara, 84.7km S de Deva, 97.2km E de Reșița, 99.4km V de Râmnicu Vâlcea.

În ultimele săptămâni, Olteniei a avut o activitate seismică intensă. Două seisme cu magnitudinea peste 5 s-au produs în luna februarie, în acea zonă.

Primul, pe 13 februarie, a avut magnitudinea 5,2 și s-a produs tot în zona Gorj, la o adâncime de 15 kilometri. A doua zi, un al doilea seism, cu magnitudinea 5,7 a avut loc tot în zona Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri,

Imediat după cele două cutremure puternice de la jumătatea lunii trecute, INFP a avertizat că replicile vor mai dura cel puțin o lună.

Activitatea seismică din judeţul Gorj este în continuare intensă, se încadrează în parametrii estimaţi după un şoc principal şi va continua timp de aproximativ o lună, precizează Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

De altfel, regiunea Oltenia ar putea fi clasificată drept zonă seismică de risc, după cutremurele care au avut loc în județul Gorj. Zona Vrancea este responsabilă pentru 90% dintre cutremurele care au loc în România, dar specialiștii vor monitoriza atent de acum înainte și Oltenia.

Experții spun că cele mai recente cutremure s-au produs, pentru că zona se afla într-un proces de reechilibrare. Toată energia acumulată aici a fost eliberată, iar din această cauză au continuat să apară toate aceste replici.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE