Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cursuri de prim-ajutor pe Calea Victoriei. Oamenii au fost instruiți ce trebuie să facă în caz de cutremur și incendii

Pe Calea Victoriei au fost organizate în acest weekend cursuri de prim-ajutor și instructaje pentru copii și părinți despre cum să ne comportăm în caz de cutremur sau incendiu. Oamenii spun că genul acesta de cursuri sunt binevenite, în special pentru copii, care nu au ocazia să învețe astfel de lucruri utile la școală.

"Ne vom așeza în genunchi, cu mâinile deasupra capului și așa vom sta până se termină cutremurul din lift. Această poziție o putem utiliza și când suntem în casă, dar ne punem sub un obiect solid, sub o masă, spre exemplu", le spune un instructor copiilor.

Una dintre cele mai importante lecții în caz de cutremur este, desigur, să nu coborâm pe casa scării pentru că aceea este prima care s-ar putea prăbuși.

Pe lângă regulile de bază pe care trebuie să le știm cu toții, există și măsuri de prevenție, cum ar fi un rucsac de urgență pe care să-l avem în casă. Acesta conține lucrurile necesare în cazul în care suntem blocați, în urma unui cutremur, cum ar fi o trusă de prim ajutor, o lanternă, apă și conserve.

Recomandările experților

De asemenea, dacă putem ieși din clădire, experții au câteva recomandări, cum ar fi un plan cu familia, un loc de întâlnire în cazul în care cad rețelele de telefonie și internetul.

Ion Arseni, vicepreședinte Asociația Edit: "Ne asigurăm că ieșim într-un loc deschis, pe o stradă foarte lată, într-un parc, într-un spațiu cât mai deschis, astfel încât, dacă se prăbușesc clădiri, să fim în siguranță. E necesar un plan cu familia pentru că în cele mai multe situații cineva va fi la școală, cineva la o plimbare poate și neavând acces e important să mergem în acel loc și să așteptăm o oră-două, cât am stabilit, până ce ne adunăm cu toții în acel loc."

În cazul în care sunt persoane în jurul nostru care au nevoie de prim-ajutor, salvatorii au explicat și cum pot fi luate primele măsuri. Iar pompierii le-au spus participanților care sunt regulile în caz de incendiu în casă.

Oamenii spun că sunt utile aceste inițiative

Trecătorii care au participat la instructaje spun că au învățat lucruri noi.:

"Este bine de învățat atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, pentru că probabil nu avem parte de astfel de instructaje nici la școală, nici la muncă. Este o inițiativă chiar benefică pentru toată lumea."

"Mi s-a părut un lucru unic, nu am mai văzut așa ceva și este o chestie destul de utilă."

Instructajele au fost realizate de experți de la Inspectoratul pentru Situații de urgență din București.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE