Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum vor funcționa radarele fixe pe șoselele din România

România este printre puținele state din Europa fără radare fixe pe șosele. Acest lucru se va schimba curând. Pe drumurile naționale și autostrăzile din România vom avea radare fixe. Câteva sute de aparate care monitorizează viteza urmează să fie montate de poliție în colaborare cu CNAIR.

"Ani de zile a existat o nehotărâre în a monta radare fixe. În luna mai a fost adoptată Strategia Națională pentru Siguranță Rutieră, iar acum sunt pașii premergători aplicării ei în condiții legale. Trebuie armonizată legislația românească pentru a putea folosi radare în momentul în care se acordă sancțiuni. Între ministerul Transporturilor și Interne s-a creat un grup de lucru tehnic și se va stabili cadrul legal care să ne permită emiterea de sancțiuni, amenzile, în baza imaginilor obținute de camerele fixe - radare și camere video", a declarat Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt al CNAIR.

"Principalele sancțiuni care vor fi acordate vor fi pentru depășirea vitezei, circulația pe contrasens, staționarea în locuri nepermise, neacordarea de prioritate, trecerile prin locuri nepermise, trecerea pe culoarea roșie a semaforului. Toate aceste elemente vor fi prinse într-o lege, care ne va permite să folosim imaginile de pe camerele video", mai spune acesta.

Cum vor funcționa radarele fixe?

Sistemul nu este nou, ci similar cu sistemele de supraveghere deja existente, precum cel care monitorizează rovinieta.

La acest sistem de radare, va fi același tip de mecanism, camera video va reține imaginea autovehicolului și va trimite imaginea către autoritățile care vor constata abaterea și se va întocmi proces verbal, și se va transmite celui care a săvârșit abaterea. Polițistul va da amenda.

Până la finele anului 2022, legislația trebuie finalizată, apoi începe montarea celor 500 de camere video fixe și 300 de radare mobile. Sistemul de transmitere a amenzilor va fi gestionat de Poliție.

Radarele fixe sunt diferite de camerele fixe. Ambele sisteme trebuie omologate. O cameră fixă are o acuratețe mai mare decât cea mobilă, însă camerele mobile nu vor sancționa doar excesul de viteză, vor sancționa și alte abateri, precum depășirile hazardate și neacordarea de prioritate.

Cine va fi amendat - șoferul sau proprietarul?

"Teoretic sau practic va fi amendat proprietarul, dacă nu se afla acesta la volan, proprietarul trebuie să demonstreze și să indice persoana care conducea. Nu ai cum să filmezi foarte mult în interiorul mașinii să vezi fizionomia celui de la volan. De aceea, pe amendă apare numărul mașinii și numele celui care deține autovehiculul și care apare în baza de date", a mai precizat purtătorul de cuvânt al CNAIR.

Acesta mai spune că în urma unei analize se va stabili cadrul legal privind presemnalizarea radarelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE