Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum vor fi alertate autoritățile în caz de vot multiplu la alegerile din 9 iunie. Explicațiile experților STS

Aproape 29.000 de tablete vor fi folosite în secțiile de votare în timpul alegerilor locale și europarlamentare, organizate duminică, 9 iunie, iar posibilele cazuri de vot multiplu vor fi raportate autorităților încă din momentul verificării codului numeric personal, a explicat locotenent-colonel Cătălin Chirca, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Telecomunicații Speciale, la Euronews România.

  • Primele rezultate ale alegerilor locale și europarlamentare se văd pe euronews.ro și la Euronews România. Duminică, vă prezentăm cel mai important exit poll, desfășurat chiar în ziua scrutinului. La ora 22.00, vă arătăm datele sondajului care va fi realizat de Curs și Avangarde, iar dumneavoastră veți afla ce au decis românii.

Invitat la emisiunea ”Vocile care contează” de la Euronews România, Cătălin Chirca a afirmat că autorităților vor folosi tablete în secțiile de votare pentru a se asigura că ”doar persoanele care au drept de vot li se și permite accesul în secția de votare pentru a-și exercita acest drept”.

”Vorbim despre o tabletă. Sunt aproape 29.500 de tablete utilizate pe timpul procesului electoral din 9 iunie, pe care este instalată aplicația.

Buletinul este scanat de tabletă. Partea de jos unde se citește CNP-ul. Prin intermediul acestei aplicații se verifică statutul CNP-ului în raport cu listele electorale”, a precizat reprezentantul STS, la Euronews România.

Cum va funcționa sistemul de alertare în caz de vot multiplu

”Dacă persoana a votat deja la altă secție, tableta va semnala faptul că alegătorul deja a fost validat într-o altă secție și în acel moment operatorul de calculator îl informează pe președintele secției de votare și mai departe se fac verificări.

Președintele secției de votare are inclusiv posibilitatea de a suna într-un call center, un telefon pus la dispoziție de STS, și să intre în legătură cu președintele secției de votare din secția în care pe tabletă este afișat că alegătorul a mai fost validat încă o dată.

În acest fel se află dacă are sau nu drept de vot, dacă persoana a mai votat în altă secție, dacă persoana a împlinit vârsta de 18 ani sau dacă persoana nu are drept interzis de a vota.

Dacă persoana a votat într-o altă secție, este transmisă o alertă către autoritățile implicate și responsabile să verifice un astfel de incident, dacă nu cumva este o încercare de vot multiplu și bineînțeles în situația în care nu există o semnătură a persoanei în cealaltă secție, poate doar a fost validată acolo, cu acordul secției de votare”, a afirmat Cătălin Chirca.

Purtătorul de cuvânt al STS a subliniat că procesul electoral nu poate fi influențat ”sub nicio formă”, chiar dacă votul nu este electronic.

”Votul nu este unul electronic și tocmai de aceea nu poate fi influența votul sub nicio formă întrucât la noi toate voturile se exercită pe hârtie. Sunt oamenii care introduc voturile în urmă, iar tableta ajută ca o persoană să aibă acces sau nu pentru a vota”, a concluzionat el.

La rândul său, președintele Autorității Electorale Permanente a dat asigurări că este ”imposibil acum să votezi de două ori” la alegerile locale și europarlamentare care vor avea loc duminică, 9 iunie. În direct la Euronews România, Toni Greblă a explicat că autoritățile sunt alertate în cazul în care există cazuri de vot multiplu și i-a avertizat pe cetățeni că este vorba despre infracțiuni pedepsite cu închisoarea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE