Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum va gestiona Regele Charles al III-lea problemele Regatului. Cristian Diaconescu: ”Nu va avea o viață ușoară”

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a vorbit în studioul Euronews România despre provocările cu care se va confrunta Regele Charles al III-lea la urcarea pe tronul Marii Britanii. Regatul se confruntă cu rată a inflației de peste 10%, iar criza energiei îi îngrijorează pe britanici care se pregătesc de iarnă. Toate aceste probleme ar urma să fie gestionate de Guvern condus de Lizz Truss, recent numită în funcție.

„Regele împreună cu clasa politică din Marea Britanie va avea de gestionat o țară aflată sub o inflație extrem de ridicată, într-o perspectivă economică la iarnă (...) datorată problemelor privind energia, preocupantă pentru cetățeanul britanic.

În egală măsură cu un Guvern și un prim ministru proaspăt, încă neuzat în soluții și decizii politice, ca să nu mai vorbim de faptul că Marea Britanie nu a închis toate temele legate de Brexit.

Nu avea avea Regele, după părerea mea, o viață ușoară.

Cum se va poziționa într-un astfel de context, plecând de la moștenirea instituțională, așa cum a lăsat-o Elisabeta a II-a, vom vedea. Marca personalității sale ne va arăta un anumit tip de regalitate”, a explicat fostul ministru de Externe al României.

Cristian Diaconescu, despre scrisoarea secretă a Reginei Elisabeta a II-a. ”O să mai apară niște semnale în legătură cu gândirea în viitor pe care Regina Elisabeta a II-a făcut-o”

În legătură cu scrisoarea Reginei Elisabeta care nu poate fi deschisă până în 2085, Cristian Diaconescu a amintit că suverana britanică a trecut Regatul ”prin trei războaie” și ”intrase într-o logică de viziune”.

”De ce a vrut să facă o scrisoare secretă? Probabil gândindu-se în etape largi. A avut experiența regalității, a stabilirii unei capacități de a te raporta la societate și mai ales la societate în sens global.

Este interesant. Cred că o să mai apară niște semnale în legătură cu gândirea în proiect, în viitor pe care Regina Elisabeta a II-a făcut-o”, a explicat Cristian Diaconescu, la Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE