Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum sunt văzute alegerile din SUA. Fost ministru de externe: „Joe Biden are un nivel istoric foarte jos pe încredere”

Alegerile din Statele Unite ale Americii, la jumătatea mandatului prezidențial, sunt văzute drept un test pentru politicile lui Joe Biden și ale Partidului Democrat.

Problemele economice interne sunt cele care au dominat campaniile electorale, iar sondajele de opinie sugerează că republicanii vor fi câștigători în acest scrutin.

Proiecțiile de dinainte de începerea votării arătau că reprezentanții Partidului Republican ar putea să câștige majoritatea în Congres și mai multe mandate de guvernator.

O astfel de situație ar însemna doi ani dificili pentru actualul președinte, ale cărui inițiative ar fi întârziate sau chiar blocate în legislativ. Așa că Joe Biden a încercat să îi convingă pe votanți că democrații sunt soluția la toate problemele.

„Discuția e în felul următor, în ceea ce privește Camera Reprezentanților, unde republicanii au nevoie de aproape cinci voturi, cinci posturi suplimentare în această cameră. Există în acest moment un anume tip de paritate, deși republicanii au și acolo nevoie de un singur vot, pentru că în acest moment sunt 50 la 50 senatori, câte doi din fiecare stat american. Kamala Harris are posibilitatea să schimbe majoritatea.

Desigur, dacă ar pierde și Senatul și Camera Reprezentanților ar apărea un blocaj, este o practică în sistemul american, adică președintele pierde Camera Reprezentanților. În acest moment Biden se află în sondaje la 42% încredere, ceea ce reprezintă un nivel istoric foarte jos, pracitc nu au mai trecut foștii președinți prin așa ceva, decât Trump și Truman la un moment dat.

Iar din această perspectivă, problema devină foarte complicată. Prin Senat trec actele normative legate de politica externă, legate de sistemul militar, iar toată criza se îndreaptă spre invazia ucraineană”, a declarat Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE