Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum se implică Vladimir Putin în războiul din Ucraina

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a devenit atât de implicat personal în războiul din Ucraina, încât a ajuns să ia decizii operaționale și tactice „la nivel de colonel sau de general de brigadă”. Cel puțin așa susțin surse militare occidentale citate de publicația „The Guardian”.

Astfel, afirmă acestea, liderul de la Kremlin, contribuie la deciziile privind mișcările de trupe din Donbas, unde, săptămâna trecută, invadatorii au suferit o înfrângere sângeroasă în timp ce au încercat de mai multe ori să traverseze un râu strategic din estul Ucrainei.

Totodată, Putin colaborează, în continuare, strâns cu generalul Valeri Gherasimov, comandantul forțelor armate ruse, spun sursele citate, chiar dacă Ucraina susținuse săptămâna trecută că responsabilul militar ar fi fost trecut pe tușă.

„Credem că Putin și Gherasimov sunt implicați în luarea deciziilor tactice la un nivel la care ne-am aștepta în mod normal să fie luate de un colonel sau de un general de brigadă”, a declarat o sursă militară, făcând referire la luptele care se dau în continuare în estul Ucrainei.

O mutare neinspirată

Fostul general de brigadă din armata britanică Ben Barry, expert în război terestru în cadrul Institutului Internațional de Studii Strategice, este de părere că deciziile de natură militară nu ar trebui luate de șefi de guverne. Aceștia „ar trebui să aibă lucruri mai bune de făcut decât să ia decizii militare. Ei ar trebui să stabilească strategia politică, mai degrabă decât să se împotmolească în activitatea de zi cu zi”, a spus el, conform „The Guardian”.

Șeful Statului Major al Apărării britanice, amiralul Sir Tony Radakin, este de părere că Ucraina câștigă acum războiul pentru că Vladimir Putin a vrut să „supună toată Ucraina” și „să impună propria lui guvernare în această țară” și a eșuat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE