Săptămâna trecută euro a depășit pragul psihologic de 5 lei, după ani de zile în care Banca Națională l-a menținut sub această valoare.
Leul a continuat să se deprecieze lent pe tot parcursul săptămânii trecute. Iar analiștii spun că acest fenomen ar putea continua, pentru ca în câteva luni 1 euro să ajungă să coste 6 lei.
Specialist: Trebuie să avem fonduri de siguranță și de economii
”E mai degrabă multă emoție și multă panică pentru că dacă reacționăm în felul ăsta la 1-2 procente, alte oscilații în jurul nostru au fost mult mai mari. Cum ne protejăm la nivel personal? Ce facem cu banii noștri? Păi, în principiu ar trebui să împărțim cumva categoriile în mai multe zone și fiecare dintre aceste tipuri de economii au un scop și ar trebui banii ținuți într-un fel. Eu recomand întotdeauna ca o familie și o persoană să aibă un fond de urgență. 2000 de lei cash în casă, pentru mici probleme care ar putea apărea în orice moment.
Ăștia stau în lei și stau pe cash. În afară de asta, orice persoană și familie trebuie să își construiască în timp un fond de siguranță care să te protejeze de proleme mai grave, cum ar fi pierdearea jobului, o boală gravă, o operație scumpă.
Acest fond de siguranță eu am recomandat întotdeauna să fie în euro pentru că pe de o parte psihologic îți este mai greu să umbli la banii respectivi și cred că orice român a experimentat acest lucru.
Ai niște bani puși de o parte, nu umbli la ei. Atunci de aceea am recomandat ca fondul de siguranță să fie în euro, iar apoi există alte economii pe care oamenii și le fac pentru achiziții mai mari cum ar fi strâng avansul pentru o proprietate sau pleacă copilul la facultate sau vreau să îmi cumpăr o mașină, sau sume mai mari.
Aici întotdeauna funcționează mai bine diversificarea, adică o parte din banii aceștia să îi am pe lei și să am instrumente care să îmi genereze cât de cât venituri, cum ar fi titluri de stat sau depozite bancare, la depozite avem 5-6%, la titlui de stat avem 6-7%, neimpozitat. Dar de asemenea, la econoiile pe termen lung o componentă să fie și de euro.
Cred că cel mai mult ne afectează când lumea se panichează și face în grup mai multe mișcări neispirate.”, a declarat Adrian Asoltanie, trainer de educație financiară.