BNR recurge la rezerve pentru a ține sub control cursul și dobânzile. „Suntem pregătiți pentru situații tensionate”

Presiunea asupra leului aflat în depreciere față de euro va continua, iar starea de incertitudine generată de faptul că România are un Guvern interimar ar putea alimenta aceste tensiuni. Avertismentul a fost lansat de Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, la Euronews România. De asemenea, BNR a recurs la rezerve pentru a putea realiza „un echilibru între dobânzi și curs”.

„Suntem pregătiți pentru situații tensionate”, a afirmat reprezentantul BNR.

Dan Suciu a explicat că deprecierea monedei naționale va duce și la creșterea dobânzilor.

„Până când nu vom avea o echilibrare în piață în ceea ce înseamnă ieșirile de valută cel puțin, presiunea va continua. Probabil nu la nivelul la care a fost în aceste zile, dar până nu avem acest semnal, pe de o parte, și, de pe altă parte, unul care să nu mai aducă elemente de interimat suplimentar și de incertitudine suplimentare, presiunea este cea pe care o avem.

În această situație, nu numai euro crește, cresc și dobânzile. Important mai este un factor - prin intervențiile BNR să avem un echilibru între dobânzi și curs. Acest lucru îl încercăm în această perioadă de instabilitate, să avem un echilibru între dobânzi și curs, de a găsi nivelul acceptabil”, a afirmat purtătorul de cuvânt al BNR.

Care este rezerva BNR la care ar putea recurge în cel mai negru scenariu

„Avem o rezervă consistentă. În ultimul an, ea a crescut cu peste 10 miliarde. Este la peste 60 de miliarde. Nu vrem să utilizăm în orice condiții această rezervă și e bine să avem cât mai multă grijă de ea. Suntem pregătiți pentru situații tensionate. Sperăm ca ele să nu atingă niveluri foarte ridicate în perioada următoare.

Avem toate instrumentele pentru a mai tempera din evoluțiile foarte negative care pot apărea”, a explicat purtătorul de cuvânt al BNR.

Incertitudinea politică și alegerile ar putea influența cursul valutar și evoluțiile economice

Cea mai mare bancă din SUA, JP Morgan, pariază că leul românesc se va deprecia în raport cu euro după victoria lui George Simion în primul tur al alegerilor prezidențiale. Deprecierea, consideră experții băncii, ar putea ajunge la 20%, ceea ce înseamnă că un euro va valora 6 lei.

Întrebat cât de îngrijorătoare poate fi această previziune, Dan Suciu a afirmat că „depinde foarte mult în ce măsură un rezultat electoral va conferi o anumită stabilitate și un orizont politic previzibil.”

„Acesta este, de fapt, elementul de îngrijorare. Cât și când se va obține stabilitatea guvernamentală necesară pentru a lua anumite decizii, așa încât fluxurile de capital să poată fi stăvilite sau să fie inversate. Asta înseamnă decizii de politică fiscală, decizii legate de absorție de bani europeni, toate aceste lucruri sunt importante și trebuie să apară la un moment dat într-o concepție guvernamentală coerentă.

Atunci vorbim de o altă atmosferă în așa fel încât intervențiile pe care încearcă BNR să obțină să fie la un nivel mult mai jos decât cele actuale. Mai avem până atunci și într-adevăr aceasta este perioada tulbure pe care o traversăm și în acest context încearcă BNR să opereze”, a explicat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE