Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum își lustruiesc imaginea liderii politicieni români, înainte de alegeri. Expert: „Diaspora a devenit un bazin electoral foarte vânat”

Liderii politicieni se pregătesc deja pentru anul electoral 2024, crucial pentru România. Și nu oricum, ci prin vizite făcute în străinătate, de pildă, susțin experții, care au dezbătut subiectul la Euronews România.

Expert: George Simion caută să obțină două lucruri prin ieșirea în afara țării: legitimitate și credibilitate

Prezent la un festival organizat de partidul Frații Italiei, condus de Giorgia Meloni, George Simion susține că a discutat cu premierul Italiei despre unificarea extremei-drepte din Europa. Totodată, în weekend, liderul extremist a mers la Vatican și a fost față în față cu Papa Francisc, simbol al toleranței în toate formele ei.

Dumitru Borțun, expert în comunicare: „Papa nu face politică. În fața lui Dumnezeu, toți suntem egali și avem șansă la mântuire până în ultima clipă a vieții. A se vedea tâlharul de pe Cruce, care se convertește în ultima secundă a vieții sale, deci, faptul că Papa îi primește și pe unii, și pe alții, nu trebuie să ne mire, ține – să spun așa – de fișa postului, ține de misiunea lui pe Pământ. Asta unu la mână, doi la mână, George Simion caută să obțină două lucruri prin ieșirea în afara țării: legitimitate și credibilitate. Legitimitate în fața cancelariilor străine și mai ales în fața acelor forțe cu care se simte înrudit, forțele de dreapta, (...) încearcă să intre în această mare familie a naționaliștilor și, prin aceasta, să își găsească un loc sub soare, adică o anumită poziție în peisajul politic al Uniunii Europene. Credibilitatea o vrea în fața românilor din diaspora. Românii de peste hotare au devenit un bazin electoral foarte disputat, foarte vânat”.

„Ei (n.r. românii din străinătate) sunt oglinda noastră, în care putem să ne vedem mai bine, pentru că marea problemă a românilor este că nu se pot vedea din afară. Călătoria, ieșirea în afara țării și mai ales întâlnirea cu românii, tot patrioți, dar care au o experiență externă, este foarte instructivă, deci e o mișcare bună pe care o fac (n.r. politicienii)”.

Alfred Bulai, sociolog: „Nu sunt puncte electorale (ieșirile în afara țării), pentru că nu prea e lumea interesată de excursiile acestea în străinătate, nu pentru Simion, ci pentru oricine. Ele sunt - într-adevăr - parte a unui mecanism prin care se construiește un anumit gen de relații cu factori de putere din Europa. (...) Formulele sunt mai mult pentru a construi o anumită relație cu liderii marcanți din spațiul european și american. Acest lucru nu are efecte electorale semnificative”.

„Discuția cu diaspora e de altă natură. Domnul Simion are deja un ascendent uriaș, pentru că la urma urmei ei au câștigat o parte importantă a diasporei și nu prea avem de ce să credem că s-ar fi întâmplat altceva, dat fiind că AUR n-a fost la guvernare, deci nu poate fi blamat pentru ceva ce nu a făcut, deci din punctul acesta de vedere, cumva, va fi foarte greu pentru celelalte partide să câștige electoral în diaspora. De altfel, PSD nici nu își propune, că nu a câștigat niciodată voturi pe acolo (...), poate PNL-ul, dar PNL-ul are alte derute în acest moment, deci AUR (...) ar putea avea un câștig de cauză (...)”.

„Faptul că (n.r. George Simion) apare în spațiul european cu lideri importanți, cu Papa, este un câștig de imagine care atenuează din criticile pentru domnul Simion, de exemplu, pentru că Opoziția îl blamează că se pupă cu Putin, nu cred, nu știu dacă l-a cunoscut pe Putin vreodată, dar cu Papa e în poză, deci e clar o terapie de imagine, nu înseamnă mare lucru, dar cu siguranță e un lucru pozitiv”.

America, un „must”

Iar America rămâne, și ea, pe harta evoluției unui polician român.

Dumitru Borțun, expert în comunicare: „Veți vedea că toți candidații importanți, relevanți, pentru fotoliul de la Cotroceni vor merge mai devreme sau mai târziu, dar înainte de alegeri, la Washington. Vor avea vizite în SUA. Asta s-a întâmplat cu regularitate în fiecare an electoral”.

Alfred Bulai, sociolog: „Dacă ești politician mare de tot în România, ai încerca să negociezi cu cei care urmează să fie la putere în America, dacă ești mai deștept, dacă ai putea chiar să influențezi, ceea ce, evident, e o glumă pentru noi, dar pentru alte țări, evident că există o dorință de a influența politica americană”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE