Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum explică USR faptul că Clotilde Armand a fost trimisă în judecată în aceeași zi în care și-a depus candidatura

Clotilde Armand și-a depus candidatura pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1 în aceeași zi în care a fost trimisă în judecată. Actualul edil al Sectorului 1 este acuzat că s-a numit singur ca manager într-un proiect european.

Primarul Sectorului 1 este acuzat de ”comiterea infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane”.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată în aceeași zi în care și-a depus candidatura

Președintele USR, Cătălin Drulă, a reacționat și a spus că acest tip de dosare "sunt dosare fake și hărțuieli politice".

Cătălin Drulă: "S-au schimbat 4 procurori la sector până să se găsească unul care să ducă această chestie până la final, la trimiterea în judecată. Ne așteptam să se întâmple în timpul campaniei electorale, ne așteptăm să mai urmeze. Asta arată de ce merge Alina Gorghiu cu șefii Justiției, în vacanță, pe plajă în Brazilia. Justiția e controlată politic și PNL hărțuiește adversarii politici."

Prezentă în studioul Euronews România, în cadrul emisiunii Vocile care contează, deputatul USR, Diana Buzoianu, a explicat cum vede ea această problemă și a comparat situația lui Clotilde Armand cu cea a lui Cătălin Drulă, din urmă cu câțiva ani.

Diana Buzoianu, deputat USR: "Înțelegem cu toții mecanismele care funcționează în spate, este cam același mecanism care a funcționat și la candidatura lui Dan Barna, care a fost acuzat, 5 ani a fost tărăgănată rezolvarea dosarului, ca, după 5 ani, să ni se spună că fapta nici măcar nu există.

Deci după ce în campanie toți adversarii politici s-au folosit bine-mersi de acest instrument, a reieșit că nu există fapta. Suntem ferm convinși că la fel va fi și cazul doamnei Clotilde Armand, dar sperăm totuși că va fi rezolvat cu rapiditate pentru că este vorba de o hârtie care a atras atenția de doi ani.

Dacă este așa o problemă, hai să fie transparent și hai să rezolvăm. Suntem convinși că adevărul va învinge. Important e să fie și eficiență în acest act, ca să nu poată fi folosit în campanie ca instrument politic."

PNL și PSD le amintesc celor de la USR de "Fără penali în funcții publice"

Replica a venit imediat din partea PNL și PSD. Cele două partide au amintit că cei de la USR au fost cei care au "brevetat" expresia "Fără penali în funcții publice".

Robert Sighiartău, vicepreședinte PNL: "Sigur că USR, de-a lungul timpului, a ridicat foarte mult standardul, în discursul public, legat de ce înseamnă penalul. Și au fost multe discuții în care prezumția de nevinovăție a fost exclusă total din discursul public. USR asta a făcut de-a lungul timpului, li s-a părut penal orice om care are deschis un dosar penal, este suspect, martor sau inculpat.

Lucrurile astea, la un moment dat, se întorc înapoi, pentru că există cazuri în care un candidat poate să aibă un dosar penal deschis. Asta i se întâmplă și doamnei Clotilde Armand, care, conform legii, se bucură încă de prezumția de nevinovăție. Asta se întâmplă cu toți candidații în alte funcții și de la alte partide.

Subiectul acesta legat de corupție există încă pe tapet. Condamn profund orice act de corupție, însă în bătălia politică, aceste atacuri au fost tot timpul folosite.

Eu țin minte ce s-a întâmplat cu PNL în 2016. Își depuneau candidaturile la alegerile locale și, cu o zi înainte sau chiar în ziua respectivă, apăreau dosare penale. Sigur că atunci USR era pe altă parte a eșicherului politic, avea alt discurs. Nu e problemă, în politică înveți tot timpul și te maturizezi. Cel mai important e că acest candidat să fi făcut și să facă ceva pentru cetățeni și să fie curat.

Trebuie să existe un discurs foarte așezat, trebuie să încetăm să-i mai facem pe unii sau pe alții penali până în momentul în care justiția ne spune că sunt condamnați."

Adrian Țuțuianu, secretar general adjunct al Guvernului: "Dacă ar fi spus doar că nu este vinovată, ar fi fost în regulă, dar doamna Armand, pe de o parte, minte. A fost trimisă în judecată pentru încălcarea regimului juridic al incompatiblităților și conflictului de interese și lucrul acesta ne readuce aminte duplicitatea acestui partid.

În 2020, la toate intrările din orașele și municipiile României, erau membri ai USR îmbrăcați în alb care purtau un mesaj scris pe tricouri: fără penali în funcții publice. În accepțiunea USR, atunci era penal orice cetățean care avea o plângere penală, nici măcar trimis în judecată, cum este Clotilde Armand, care are astăzi calitatea de inculpat.

De asemenea, v-aș aduce aminte că, acum 4-5 ani, pentru Clotilde Armand și USR, justiția era perfectă, iar cei corupți erau în alte partide. Ei erau cumva veniți din afara sistemului politic, fără pată și fără posibilitatea de a fi acuzați de ceva.

În al doilea rând, doamna Armand e îndoielnică nu doar prin această explicație, ci și prin modul în care a gestionat problemele Sectorului 1, ceea ce este cu adevărat grav. Capitala Capitalei a ajuns un sector de nelocuit. Circulă glume pe internet că oamenii își cumpără pisici care să asigure deratizarea.

În al treilea rând, evident că nu are nicio legătură PSD, Marcel Ciolacu, cu ceea ce i se întâmplă domniei sale, este rezultatul încălcării legii pentru conflict de interse și alte activități."

Diana Buzoianu, deputat USR: "Acest mit, cum că Sectorul 1 este foarte mizerabil, este perpetuat mereu, la toate emisiunile, de către reprezentanții PSD mai ales. Eu aș vrea să clarific. Au existat știri și echipe de jurnaliști care au venit în încercarea de a vedea aceste mormane de gunoaie, care ar trebui să se găsească pe străzile din Sectorul 1 și nu au găsit mici măcar un singur loc în sector.

Noi am mers pe teren cu ei, tocmai pentru a răspunde la toate întrebările. Nu au găsit decât un singur loc, pe o proprietate privată, în care proprietarul respectiv primise deja amendă de niște zeci de mii de lei.

Realitatea este că a fost o perioadă în care gunoaiele erau ținute, practic, de Romprest, aruncate, pentru că nu mai voiau să presteze în baza contractului. După aceea, au fost renegociate condițiile contractului și, apropo, după renegociarea de contract, cetățenii sectorului 1 plătesc astăzi un preț mult mai decent față de ce plăteau înainte pentru aceleași servicii. Eu sunt din sSectorul 1, nu ecistă acești munți de gunoaie."

Acuzațiile aduse lui Clotilde Armand

În noiembrie 2022, Agenţia Naţională de Integritate a stabilit că primarul Clotilde Armand s-a aflat în conflict de interese şi incompatibilitate, în legătură cu numirea sa ca manager într-un proiect finanţat cu fonduri europene desfășurat de Primăria Sector 1.

Mai apoi, Armand a solicitat instanței anularea raportului întocmit de ANI, precum și suspendarea acestuia, până la soluţionarea pe fond a cererii sale.

Potrivit ANI, Clotilde Armand s-a aflat în conflict de interese, deoarece în exercitarea atribuţiilor de primar a semnat dispoziţiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului "Îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie", finanţat din fonduri europene şi care au produs un folos material pentru sine în cuantum de 18.720 lei, încălcând astfel prevederile art. 70, art. 71 şi art. 76 din Legea nr. 161/2003.

Cele cinci dispoziţii semnate reprezintă numirea în funcţia de manager de proiect, precum şi majorarea indemnizaţiei lunare cu până la 30%.

Clotilde Armand s-a aflat în stare de incompatibilitate începând cu data de 18 februarie 2022, data dispoziţiei privind numirea sa în acel proiect.

În acest caz, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Armand a infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, întrucât, în exercitarea atribuţiilor de primar, respectiv în perioada februarie - august 2022, a semnat cinci dispoziţii care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE