Cum a „pierdut” Administrația Apele Române 325 de milioane de euro. Ce a descoperit Diana Buzoianu în Ministerul Mediului

Pierderea banilor europeni a devenit „sport național” în România, dacă ne uităm la fondurile europene care nu au reușit să fie atrase în ultimii ani.

În ceea ce privește Ministerul Mediului, noua ministră Diana Buzoianu a scos la iveală o mulțime de probleme. De exemplu, campioană la pierdut bani europeni este Administrația Națională Apele Române. În direct la Euronews, Diana Buzoianu a dat mai multe detalii.

Cum a „pierdut” Administrația Apele Române 325 de milioane de euro

Diana Buzoianu, ministrul Mediului: „Am făcut o analiză, am dat toate cifrele pe toate investițiile. De exemplu, sunt investiții întregi care au fost ratate. De exemplu, Apele Române au reușit să piardă 325 de milioane de euro. Asta înseamnă că au pierdut toți banii pentru diguri, toți banii pentru baraje, au pierdut aproape 90% din bani pentru poldere. Din 13 poldere, doar unul singur este astăzi în etape care ar putea să zică că se va finaliza. Și acesta este doar un exemplu."

Din datele obținute de Euronews, România riscă să piardă alte 149 de milioane din 460, pentru că nu se mai împădurește aproape deloc în orașe. Practic, în loc de 3,15 milioane de metri pătrați în mediul urban, ar urma să se revizuiască doar 200.000 de metri pătrați.

Iar situația nu arată deloc bine nici în viitorul pe termen scurt, pentru că România nu numai că va pierde bani, dar riscă să fie nevoită să și returneze diverse sume.

Diana Buzoianu a anunțat că va iniția un audit pentru instituțiile obișnuite să tot piardă bani.

Diana Buzoianu, ministrul Mediului: „Încercăm să salvăm absolut toate programele care pot fi salvate, dar trebuie să plecăm și de la o ambiție realistă, pentru că, dacă noi ne asumăm niște investiții pe care nu reușim să le ducem la final, până la mijlocul anului viitor, România va fi și penalizată, nu doar că vom pierde bani, ci vom avea și bani de dat înapoi.

Trebuie să fie niște ambiții ancorate la realitate, ca să nu jucăm la ruleta rusească banii din taxele și impozitele românilor. Avem, în momentul de față, o țintă asumată de 26.000 de hectare de împădurit. Acum sunt 9.000 de hectare care au fost împădurite. Ambiția mea este ca, în anul care a mai rămas, cel puțin să dublăm numărul de hectare care au fost împădurite până acum, în ultimii doi ani.

Pe zona de parcuri și de păduri urbane, într-adevăr, banii nu au fost accesați, adică au existat programele, dar nu au fost suficient de multe proiecte, primării, etc, care să dorească să acceseze acești bani. Proiecte care ar fi trebuit să fie finalizate, sau pe etape de finalizare, din păcate nici măcar nu sunt la stadiul de 10% implementare.

Este o întrebare corectă de ce pierdem bani europeni gratuiți. Pe instituțiile care au reușit să piardă cu brio peste 50% din banii din fonduri europene, eu voi face un audit foarte clar, ca să aflăm de ce au fost pierduți acești bani. Din punctul meu de vedere, trebuie scoși la iveală și cei care făcut problemele, care adică îmi doresc și niște soluții sistemice, pentru ca, pe viitor, banii să nu mai fie ratați."

Pe lângă problemele de la Mediu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dragoș Pîslaru, a anunțat că erau niște riscuri în ceea ce privește aproximativ 6,3 miliarde de euro prin PNRR în mai multe domenii, inclusiv în transporturi.

Proiectele sunt mult întârziate și ar fi trebuit să fie făcute din împrumuturile accesate de mai multe ministere și instituții publice, prin intermediul PNRR. Este cazul Transporturilor, dar și al Mediului sau Energiei. La transporturi, motivul este cauzat de existența anumitor tronsoane cu probleme, însă banii de la aceste tronsoane ar urma să fie totuși mutați, cu acordul Comisiei Europene, după cum afirmă ONG-urile.

„În acest moment, suntem la 6,3 miliarde de euro proiecte care nu mai pot fi îndeplinite până în august 2026. Cel mai important obiectiv era confirmarea că România nu va pierde niciun euro din componenta nerambursabilă. Suntem acolo, o să avem mici ajustări, nu există vreun risc să nu poată fi îndeplinite obiectivele", a spus ministrul Dragoș Pîslaru.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE