Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criză politică în Bulgaria. Guvernul lui Kiril Petkov riscă să fie demis chiar azi

Criza politică din Bulgaria se adâncește, iar guvernul ar putea fi demis astăzi în urma unei moțiuni de cenzură. Cabinetul condus de Kiril Petkov este cunsocut pentru angajamentele proreformă și anticorupție, dar și pentru poiziția fermă anti-Rusia.

Coaliția de centru din Bulgaria este la un pas de colaps, la doar șapte luni de la formare. Deputații din Adunarea Națională au dezbătut moțiunea de cenzură. Actualul guvern de coaliție a fost format în luna decembrie anul trecut, iar partidul premierului a promis că va opri corupția.

Aproape o mie de susținători ai Guvenrului s-au adunat în fața clădirii parlamentului din Sofia pentru a-și exprima dezacordul față de o eventuală debarcare a premierului. Kiril Petkov, care este un lider cu studii la universitatea Harvard, dar și un politician pro Uniunea Europeană, a îndemnat parlamentarii să țină cont de interesele oamenilor atunci când vor vota.

Moțiunea de cenzură a fost depusă săptămâna trecută de partidul de opoziție GERB, al fostului premier Boiko Borisov, care a condus Bulgaria timp de aproape un deceniu, până în 2021. Acesta este investigat pentru corupție. Opoziția a invocat eșecuri în gestionarea finanțelor publice și inefiența măsurilor economice în condițiile creșterii accentuate a inflației.

În cazul în care actualul guvern va pierde susținerea parlamentară, în țară ar putea fi declanșate noi alegeri parlamentare. Acesta va fi al patrulea scrutin din aprilie 2021.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE