Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Opoziția din Bulgaria, moțiune de cenzură împotriva premierului Petkov

Principalul partid de opoziţie din Bulgaria a depus miercuri o moţiune de cenzură împotriva guvernului premierului Kiril Petkov în legătură cu politica economică, o decizie care ar putea duce la căderea coaliţiei aflate la putere după doar şase luni de mandat.

Partidul de centru-dreapta GERB, al fostului premier Boiko Borisov, acuză administraţia lui Petkov că nu a luat măsurile corespunzătoare pentru a contracara creşterea inflaţiei, determinată de războiul din Ucraina.

„Am depus o moţiune de cenzură împotriva guvernului din cauza eşecului său în privinţa politicii economice şi fiscal”, a declarat Desislava Atanasova, membră importantă a GERB, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Partidul lui Borisov intenţionează să poarte discuţii cu toate celelalte grupuri politice din parlament pentru a sprijini moţiunea, a adăugat ea. Votul este aşteptat săptămâna viitoare.

Criza prețurilor din Bulgaria

Preţurile de consum în Bulgaria au crescut cu 14,4% în aprilie, cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani, în special din cauza scumpirilor la alimente şi energie.

O criză politică riscă să încetinească acum reformele din Bulgaria şi ar putea submina eforturile țării de a adopta moneda euro în 2024.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE