Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criză majoră de suc de portocale. Principalul furnizor se aşteaptă la cea mai slabă recoltă din ultimii 36 de ani

Brazilia, cel mai mare exportator mondial de suc de portocale, ar urma să strângă în acest an cea mai slabă recoltă din ultimii 36 de ani, după ce seceta a afectat în mod grav culturile, estimează compania de cercetare de piaţă Fundecitrus, transmite Bloomberg.

Într-un raport publicat vineri, Fundecitrus a estimat că, în sezonul care a început luna aceasta, Brazilia va produce doar 232,4 milioane de cutii de portocale, fiecare cu o greutate de 90 de livre (aproximativ 40 de kilograme), ceea ce ar însemna o scădere de 24% comparativ cu sezonul care s-a încheiat.

În acest context, cotaţiile futures la suc de portocale pe bursa ICE au crescut, vineri, cu până la 5%, cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni. De la începutul anului şi până în prezent aceste cotaţii au crescut cu 26%.

Excesul de căldură a afectat portocalii în momentul crucial al înfloririi şi formării timpurii a fructelor, în perioada septembrie - noiembrie 2024. Producţia de portocale a fost redusă şi mai mult de o bacterie care duce la căderea prematură a citricelor din copac, a adăugat Fundecitrus.

Ce impact are o recoltă slabă de portocale pentru piața de consum

O recoltă slabă de portocale în Brazilia va avea un impact dramatic asupra ofertei mondiale de suc de portocale, în condiţiile în care această ţară este responsabilă pentru aproximativ 70% din exporturile totale din această băutură răcoritoare.

Deficitul global de portocale a fost agravat şi de diminuarea producţiei în statul Florida, cel mai important producător de suc de portocale din SUA, după mai multe decenii de pagube provocate de boala numita Huanlongbing (HLB) sau înverzirea citricelor.

Cele mai recente estimări ale Departamentului american al Agriculturii (USDA), publicate vineri, arată că în sezonul care se va încheia în luna iulie 2024, Florida va produce doar 17,8 milioane cutii de portocale, cu 5% mai puţin decât se estima anterior.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE