Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criză majoră a forței de muncă în UE. Patronate: România are un deficit de peste 1 milion de angajați

Forța de muncă în Uniunea Europeană și, în special, în România scade în mod accelerat, arată un raport al Comisiei Europene dat publicității zilele trecute. Motivul principal este scăderea ratei natalității, suprapusă, în cazul țării noastre, peste o emigrare masivă.

Trendul este unul îngrijorător: Comisia estimează că populația aptă de muncă se va micșora cu 35 de milioane până în 2050. Din acest motiv, executivul de la Bruxelles și-a propus să elaboreze un mecanism, un proiect-pilot, menit să ajute statele membre să evite stagnarea provocată de tendința de îmbătrânire a continentului.

Cea mai alarmantă concluzie a cercetării realizate de Comisia Europeană este că populația aptă de muncă a Uniunii scade într-un ritm alert. Numai în ultimul deceniu, țările membre au pierdut cinci milioane de oameni din populația de vârstă activă, de la 269 la 264 de milioane de persoane.

Trendul nu doar că se va menține, dar va accelera în perioada următoare, se mai avertizează în studiu. Astfel că, până la jumătatea secolului, adică în următorii 27 de ani, populația aptă de muncă se va micșora cu peste 35 de milioane de persoane.

România, printre cele mai afectate țări

România se numără printre cele mai puternic afectate țări membre de acest declin al forței de muncă, alături de Bulgaria și Letonia. Toate cele trei țări se confruntă o emigrare masivă, pe lângă o scădere constantă a ratei natalității.

Per ansamblu, continentul european traversează o perioadă de îmbătrânire accelerată. Cifrele sunt necruțătoare: dacă în 2011 procentul populației de peste 65 de ani era de 17,8%, în 2021 acesta a ajuns la 20,8%. Cu trei puncte procentuale mai mult în doar un deceniu.

Asta se traduce într-o rată de dependență a persoanelor vârstnice de 32,5%. Cu alte cuvinte, pentru fiecare persoană de peste 65 de ani există doar 3 persoane apte de muncă. Până în 2050, avertizează Comisia Europeană, această rată va depăși 56%, adică vor fi mai puțin de doi oameni apți de muncă pentru fiecare persoană în vârstă. România încearcă să compenseze această pierdere a populației active prin aducerea în țară a tot mai multor muncitori străini, preponderent asiatici.

Anul acesta, guvernul a aprobat ca numărul lucrătorilor străini să fie de 100.000. la fel ca anul trecut. În 2021, numărul străinilor pe piața muncii din România fusese stabilit la 50.000, iar în 2020 și în 2019 la 30.000.

Cele mai mari deficite se înregistrează în ceea ce privește muncitorii în construcții, angajații în restaurante, agenții de pază, șoferii de camioane sau vânzătorii în magazine.

Deficitul de forță de muncă depășește un milion de persoane la noi în țară, susține directorul Confederației Patronale Concordia. Domeniile care se confruntă cu un deficit accentuat în acest moment sunt Construcțiile, HoReCa, urmate îndeaproape de industria Transporturilor. Ultima are un deficit de aproape 80.000 de șoferi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE