Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criză la granița SUA – Mexic. Mii de migranți încearcă să ajungă pe teritoriul american

Criză la granița Statelor Unite cu Mexicul unde, în ultimele zile, mii de migranți încearcă să ajungă fraudulos pe teritoriul american. Și aceasta, chiar dacă, legislația americană a fost înăsprită. Numai în luna sptembrie, peste 140.000 de migranți au ajuns la frontieră, o cifră în creștere cu peste 15% față de luna precedentă. Mulți dintre cei care încearcă să treacă disperați frontiera vin din țări din America de Sud, unde situația economică este una alarmantă.

Criza migranților

După trei zile în care au așteptat trenul în localitatea Irapuato din Mexic, 5000 de migranți din Venezuela s-au înghesuit să prindă un loc pentru a ajunge în nord, la frontiera cu Statele Unite și de acolo să intre pe teritoriul american.

Timp de trei zile, însă, au locuit pe jos, în gară, într-o tabără improvizată. Familii cu copii mici, tineri care dormeau pe cartoane și în corturi de pânza sub un pod și-au strâns în grabă lucrurile și sau urcat în trenul de marfă care urma să staționeze 30 de minute. Poliția mexicană nu i-a oprit, chiar dacă reprezentanții companiei de căi ferate au spus că transportul pe aceste rute a devenit unul periculos.

Un  punct de trecere spre Texas a fost redeschis pentru 3 zile iar imediat a fost luat cu asalt de peste 2000 de migranți întro singură zi.

Chiar dacă prin zona respectivă trec adesea migranți autoritățile spun că acum valul este unul fără precedent. Poliția de frontieră a monitorizat zona și a primit pe teritoriul american doar pe cei care aveau aplicația pentru viză acceptată deja în sistem. Cele mai multe cazuri au fost însă intrări ilegale, spun autoritățile americane.

Valurile mari de migranți din ultimele săptămâni au venit pe fondul anunțului administrației americane că va acorda rezidență și protecție temporară pentru aproape 500.000 de oameni ce vin din Venezuela.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE