Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Preşedintele Biden susţine întărirea colaborării SUA cu Mexic şi Canada: „În trei suntem mai puternici”

Preşedintele american Joe Biden s-a concentrat marţi pe întărirea legăturilor cu cei doi vecini ai săi, Mexic şi Canada, cu ocazia summitului desfăşurat în Ciudad de Mexico, informează AFP, citată de Agerpres.

„Suntem mai puternici şi mai buni atunci când cooperăm”.„Sunt recunoscător că vă am pe amândoi ca parteneri şi, aş adăuga chiar, ca prieteni”, a declarat el alături de omologul său mexican Andres Manuel Lopez Obrador şi de premierul canadian Justin Trudeau.

America de Nord trebuie să rămână „cea mai competitivă, prosperă şi mai rezistentă regiune economică din lume”, a declarat preşedintele Biden.

Preşedintele mexican Lopez Obrador a anunţat lansarea unei comisii mixte pentru „substituirea importurilor în America de Nord”, pentru „întărirea relaţiilor noastre economice şi comerciale”.

Integrarea regională reduce dependenţa de „alte părţi ale lumii ale căror valori nu le împărtăşim neapărat cu partenerii noştri aici, în America de Nord”, a declarat consilierul pentru securitate naţională a Casei Albe, Jake Sullivan, înaintea summitului.

Totodată, liderul de la Casa Albă urmăreşte să facă din continentul nord-american „un motor în producţia de energie curată”. Foarte consensual în faţa presei, acesta nu a menţionat nemulţumirile SUA faţă de Mexic, care doreşte să crească ponderea statului în producţia de energie în defavoarea investiţiilor private americane, potrivit Washingtonului.

Migranții, un subiect de tensiune între SUA și Mexic

Alături de gazda sa mexicană, preşedintele Joe Biden a menţionat afluxul record, istoric în opinia sa, de migranţi care traversează Mexicul cu destinaţia SUA, un subiect de tensiune între cele două ţări. El i-a mulţumit preşedintelui Lopez Obrador pentru primirea în Mexic a migranţilor care nu pot intra în SUA.

Un alt subiect important în această relaţie bilaterală este fentanilul, un drog sintetic care provoacă mii de supradoze în SUA şi împotriva căruia Joe Biden a promis că va intensifica lupta.

Premierul liberal al Canadei, Justin Trudeau, a apărat acordul de liber schimb dintre cele trei ţări, în vigoare din 1994 şi reînnoit în 2021.„Această înţelegere a făcut să crească economiile noastre, a creat milioane de locuri de muncă bune. Schimbul liber a atras investitori din întreaga lume pe continentul nostru”, a evidenţiat Trudeau.

Un preşedinte mai degrabă de stânga cu tendinţe naţionaliste, Andres Manuel Lopez Obrador a salutat „o nouă relaţie de cooperare care lasă în urmă intervenţionismul hegemonic”.

Înainte de a se adresa preşedintelui american, Lopez Obrador l-a numit pe Justin Trudeau „un mare aliat al Mexicului” şi i-a mulţumit pentru instituirea vizelor temporare care, potrivit acestuia, au permis unui număr de 25.000 de mexicani să fie primiţi în Canada. „Este o cale de urmat. Este o migraţie ordonată”, a subliniat preşedintele mexican.

El i-a mulţumit preşedintelui Biden pentru că mexicanii care trăiesc şi muncesc în SUA „nu sunt hărţuiţi şi nu mai suferă de pe urma raidurilor poliţiei, aşa cum se întâmpla, din păcate, în alte vremuri”. „Sunteţi, după mult timp, primul preşedinte al SUA care nu a construit nici un metru de zid” la graniţa dintre cele două ţări, a subliniat el.„Vă mulţumesc, chiar dacă asta nu este pe placul conservatorilor”.

În marja summitului, Amnesty International le-a cerut celor „trei prieteni” să facă din drepturile refugiaţilor şi migranţilor o „prioritate cheie” în timpul discuţiilor şi „să înceteze aplicarea politicilor comune inumane privind migraţia”.

Mexicul a salutat noile măsuri din domeniul migraţiei anunţate pe 5 ianuarie de preşedintele Joe Biden, care vor permite unui număr de maxim 30.000 de persoane din Cuba, Haiti, Nicaragua şi Venezuela să migreze în SUA în fiecare lună.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE