Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criza economică din Liban: Numeroase persoane înarmate au jefuit o serie de bănci pentru a-și recupera economiile

Libanul se confruntă cu proteste masive antiguvernamentale, pe fondul scăderii monedei naționale la un minim istoric, față de dolarul american. Recesiunea economică din țară a declanșat o serie atacuri armate asupra băncilor de către clienții furioși, care vor să-și recupereze economiile înghețate.

Corupția, principala problemă

În ultimele săptămâni, persoane înarmate au jefuit mai multe bănci din Liban, în contextul în care moneda națională a ajuns la o paritate de 38.600 față de dolarul american, de la 1.507 cât se cifra anterior. Zeci de persoane au luat cu asalt Palatul de Justiție din Beirut, pentru a protesta față de reținerea a doi bărbați implicați în jafurile bancare de săptămâna trecută. În alte zone, activiști furioși au blocat drumurile din capitală și din orașul-port Tripoli, situat în nordul țării.

„Așteptăm un răspuns (cu privire la situația fratelui ei n.red.). Există un blocaj în interior. Deocamdată, nu știm ce s-a întâmplat cu acest caz. Au cerut să vină tatăl său înainte de a lua decizii. Cu voia lui Dumnezeu, judecătorul Oweidat va lua decizia corectă, pentru că nu vom ieși de aici fără vărsare de sânge,” a explicat Fatma Khalil, sora unei persoane arestate

„Am venit să îi susținem (pe cei arestați n.red.), pe Nasser Abdul Rahman, Zakaria Abdul Rahman și Muhammad Rostom, care sunt victimele acestui sistem bancar care a distrus viețile fiecărui cetățean libanez, a distrus persoanele care au depozite la bănci și pe toți cei care au bani în conturi,” a declarat Mohammed Meselmani, protestatar din regiunea Akkar.

Prăbușirea economiei este atribuită corupției și proastei gestionări a situației din partea guvernului. Din aceste motive, Libanul se confruntă în prezent cu cea mai gravă criză economică din istorie. În condițiile în care patru din cinci libanezi trăiesc în prezent la limita sărăciei, potrivit Organizației Națiunilor Unite, țara a căutat cu disperare un plan de salvare din partea Fondului Monetar Internațional. O delegație a FMI a sosit în Liban pentru a urmări punerea în aplicare a unui set de reforme pentru acordarea unui împrumut de 3 miliarde de dolari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE