Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criză de legume în Marea Britanie. În unele supermarketuri, oamenii pot cumpăra doar trei castraveți și trei roșii

Publicat de: Mirabela Vasile

E criză de legume în Marea Britanie. Mai multe lanțuri de magazine au introdus restricții. De exemplu, în unele supermarketuri, oamenii pot cumpăra doar câte trei roșii, trei castraveți sau trei ardei.

Criza este provocată de vremea extremă din Spania și Maroc, principalii furnizori ai magazinelor din Marea Britanie.

Spania s-a confruntat cu vreme extrem de rece. Și în Maroc a fost lovit de un val de vreme rece, care a adus înghețuri și a blocat circulația feriboturilor. Secretarul de Stat pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale din Guvernul britanic a declarat că această criză ar putea dura o lună.

Ce măsuri au luat supermarketurile

Un purtător de cuvânt a declarat, potrivit The Guardian: ”Ca și alte supermarketuri, ne confruntăm cu provocări de aprovizionare pentru unele produse care sunt cultivate în sudul Spaniei și nordul Africii. Am introdus o limită temporară de trei din fiecare produs pentru un număr foarte mic de linii de fructe și legume, astfel încât clienții să poată ridica produsele pe care le caută.”

Tesco, Sainsbury's, Waitrose, Aldi și Co-op nu intenționează în prezent să introducă restricții.

Problema cu culturile de salate din Marea Britanie vine după ce culturile de câmp au fost grav deteriorate de îngheț înainte de Crăciun.

Specialiștii din industrie au spus că disponibilitatea produselor a scăzut cu între 30% și 40% la unele culturi, iar recolta de ardei cu 70% în Spania, potrivit furnizorului de catering Reynolds. În această perioadă a anului, Murcia, în sud-estul Spaniei, produce aproximativ 80% din multele culturi de salate și legume vândute în Marea Britanie. Producția în Marea Britanie nu începe de obicei până în martie.

Andrew Opie, directorul pentru alimentație și sustenabilitate la British Retail Consortium, a declarat că lipsa fructelor și legumelor care vin din sudul Europei și nordul Africii este de așteptat să dureze câteva săptămâni. Cu toate acestea, el a adăugat: „Supermarketurile sunt adepte în gestionarea problemelor lanțului de aprovizionare și lucrează cu fermierii pentru a se asigura că clienții au acces la o gamă largă de produse proaspete”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE