Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criza carburantului | Care sunt soluțiile adoptate de alte state

În timp ce guvernanții din România au decis ca prețul benzinei și al motorinei să scadă cu 50 de bani pe litru la pompă, alte țări europene au aplicat și alte măsuri menite să sprijine populația.

Care sunt soluțiile adoptate de alte state în criza carburantului

Reducerea TVA-ului, a accizei sau plafonarea prețurilor sunt măsurile adoptate de Guvernele altor țări, chiar și pentru perioade scurte de timp.

Guvernul de la Budapesta a extins până la 1 octombrie plafonarea preţurilor la combustibili. Concret, preţurile la benzină şi motorină nu pot depăşi 480 de forinţi (1,21 euro) pe litru la benzinării.

Și în Slovenia Guvernul de la Ljubljana a decis să plafoneze, de la jumătatea lunii martie, prețul benzinei și motorinei. După o tentativă de a renunța la plafonare, măsură a fost reintrodusă în luna mai, prețurile fiind fixate la 1,560 euro/litru de benzină și la 1,668 euro/litru la motorină.

Aproape de noi, în Serbia, prețurile au fost plafonate din luna februarie la echivalentul a circa 1,73 euro / litru, iar ulterior accizele au fost reduse cu 20%, pentru 30 de zile.

Tot din februarie, guvernul croat a plafonat prețul benzinei standard la echivalentul a 1,516 euro / litru și la 1,505 euro / litru de motorină.

În Spania, sectorul transporturilor va fi, până la finalul lunii, principalul beneficiar al unei reduceri de 20 de cenți pe litru, dintre care 15 cenți vor fi acoperiți de stat și 5 cenți de companiile petroliere. Pentru luna aprilie a fost decisă și o rambursare parțială a taxei pe emisii.

Tot în Peninsula Iberică, în Portugalia, până la 30 iunie, va funcționa un mecanism de rambursare a TVA și a taxelor pe emisii care au rezultat din scumpirea combustibililor.

În Italia este în vigoare, până pe 8 iulie, o reducere a accizelor de 30 de eurocenți la benzină, motorină și GPL. Transportatorii beneficiază de o deducere a taxelor de 28% la achizițiile de motorină din primul trimestru al anului.

Care sunt soluțiile adoptate de România

În România, Guvernul a hotărât, astăzi, ca preţul carburantului la pompă să fie compensat cu 50 de bani pe litru. Jumătate din reducere va fi decontată de către stat, printr-un mecanism care va fi implementat între distribuitori şi ministerele de resort, iar măsura va fi aplicată pe o perioadă de trei luni.

Reprezentanţii PSD au transmis că metoda compensării a fost aplicată şi în alte state, dar a funcţionat doar pentru scurtă vreme și că ei pregătesc alte soluții.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE