Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Crimeea: Rușii naționalizează casele ucrainenilor. Proprietățile vor fi vândute Moscovei

Autoritățile impuse de Rusia în Crimeea naționalizează proprietățile ucrainene. Oficiali din peninsula anexată ilegal în 2014 spun că au naționalizat 500 de proprietăți ale politicienilor și oligarhilor ucraineni.

Autorităților pro-ruse din Crimeea le-a trebuit un an pentru a-și da seama că sunt ucraineni care câștigă bani de pe urma caselor și afacerilor deținute în peninsulă. Așa că acum s-au grăbit să pună mâna pe ele, fiind vorba inclusiv de hoteluri, stațiuni întregi și centre de divertisment.

Vladimir Konstantinov președinte, Consiliul de Stat din Crimeea: „Când a început operațiunea militară specială a devenit clar că profitul pe care aceste companii îl obțineau pe teritoriul republicii a fost exportat într-un fel sau altul, transferat în Ucraina și, în final, folosit direct sau indirect împotriva noastră în război. A devenit complet inacceptabil din punct de vedere moral, din toate punctele de vedere.”

Oamenii spun că le este incălcat dreptul la proprietate

Cele mai multe dintre cele 500 de proprietăți ucrainene așa-zis naționalizate sunt situate mai ales pe coasta de sud a Crimeei. Oamenii care au curaj să vorbească au păreri împărțite. Cu jumătate de gură, unii spun că acțiunea nu este potrivită pentru că încalcă dreptul la proprietate.

Eelena Karpeț, localnică: „Să fiu sinceră, nu cred că așa ceva trebuie făcut. Aș vrea să spun da, dar cred că dreptul la proprietate privată trebuie să fie în afara relațiilor dintre state. Oamenii ar trebui să simtă că proprietatea lor este în siguranță. Dar când oligarhii noștri își văd bunurile confiscate, nu cred că este plăcut.”

Autoritățile din Crimeea anunță că proprietățile confiscate de la ucraineni vor fi vândute unor firme din Rusia, iar banii ar urma să fie folosiți pentru susținerea războiului. Crimeea și orașul Sevastopol au fost anexate ilegal de către Federația Rusă în 2014. La acea vreme, Uniunea Europeană a impus sancțiuni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE