Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Credite garantate de stat pentru tinerii studenţi sau proaspăt absolvenți ai facultății

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Tinerii studenţi sau ieşiţi din perioada studenţiei vor putea beneficia de creditare cu garanţie din partea statului, a anunțat Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, la finalul ședinței de Guvern de miercuri, potrivit Agerpres.

Până acum, în România, nu au existat credite garantate de stat pentru tineri

Este vorba despre 10.000 de euro în lei, în cazul studenţilor, la cursul zilei cu garanţia statului de 80%, iar în cazul tinerilor, în familii sau în cupluri, este vorba despre 15.000 de euro.

Ministrul Familiei a precizat că, în cazul studenţilor, printre cheltuielile eligibile, se numără plăţi pentru publicarea unor lucrări ştiinţifice, inclusiv lucrări la masterat sau la doctorat, plata în avans a chiriei, atât la cămin cât şi în sistemul privat, precum şi cele pentru alte nevoi personale.

„Aş vrea să mă refer la un proiect care a fost de multe ori solicitat de către tineri să se aplice şi în România, dar, din păcate, această decizie s-a amânat ani de-a rândul, şi anume posibilitatea ca tinerii studenţi sau ieşiţi din perioada studenţiei să poată să beneficieze şi ei, la fel ca în orice ţară europeană sau ca în Statele Unite ale Americii, de posibilitatea de creditare cu o garanţie a statului. Pentru că în cazul tinerilor e de fapt cea mai mare dificultate: neavând, cei mai mulţi dintre ei, proprietăţi sau neavând venituri crescute, nu pot să justifice în faţa unui agent bancar, că pot să restituie un credit pe care eventual l-ar contracta de pe piaţa bancară privată şi, împreună cu Ministerul de Finanţe şi Fondul Român de Garantare şi Contragarantare am venit cu acest proiect”, a spus Gabriela Firea.

În ceea ce priveşte cheltuielile eligibile în cazul familiilor, prin Programul Family Start, cei 15.000 de euro pot fi folosiţi pentru cheltuieli pentru creşă, grădiniţă, after school, pentru achiziţionarea unui autoturism cu mai multe locuri, pentru un avans în vederea contractării unei locuinţe, dar şi pentru evenimente personale, precum cununia religioasă sau civilă, botez.

Creditele vor putea fi contractate de la toamnă

Gabriela Firea a mai precizat că toate detaliile vor fi cuprinse într-un ordin de ministru care va apărea foarte curând, pentru că se doreşte ca înainte de începutul sesiunii din toamnă aceste credite să poată să fie deja contractate.

„Fiind câteva luni din acest an, ne aşteptăm la un număr nu suficient de relevant de aplicanţi, dar totuşi în măsură să ne dea nouă informaţii relevante, astfel încât să putem să stabilim o sumă mai concretă şi mai aproape de realitate, pe care să o introducem în bugetul ministerului pe anul viitor”, a mai spus ministrul Familiei.

Ce bănci vor putea acorda creditele pentru tineri

Gabriela Firea a menţionat că sunt deja câteva bănci comerciale private care şi-au arătat interesul de a acorda credite pentru studenţi şi pentru familii, printre acestea numărându-se Banca Comercială Română, CEC Bank şi Banca Transilvania.

Distribuie

Taguri