Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Crăciunul în război: Decorarea orașului ucrainean Lvov naște reacții mixte

Bradul de Crăciun din orașul ucrainean Lvov seamănă cu toți brazii din lume, dar are și ceva inedit. În vârful său, în loc de o stea luminoasă, oamenii au pus un o decorațiune care imită un obstacol antitanc.

Locuitorii nu susțin inițiativa

Ucrainenii aflați în război de zece luni încearcă să păstreze aparențele și se pregătesc de sărbătorile de iarnă. A fost o adevărată dezbatere dacă lumea își mai permite să sărbătorească într-o țară în care penele de curent au devenit parte din viața de zi cu zi.

„Am hotărât să decorăm cafeneaua la fel și anul acesta, astfel încât oamenii să simtă sărbătorile. De asemenea, am atârnat ghirlande; aceasta este lumina noastră suplimentară, care ne ajută atunci când există o pană de curent, astfel încât cafeneaua să fie iluminată. Avem un generator și le conectăm la generator, deci există și avantaje,” a explicat Olha Ferko, manager de cafenea.

Sub amenințarea rachetelor Rusiei și cu desele întreruperi în alimentarea cu electricitate, unii locuitori ai Lvovului consideră că nu este acum momentul pentru petreceri. Cel puțin nu în spațiile publice, unde pericolul este mai mare.

„Da (să sărbătorim) în mijlocul familiei, când fiecare este în mediul său obișnuit și poate face ceea ce consideră necesar. Cred însă că este nepotrivit să facem astfel de sărbători în piețe în timpul războiului”, a spus Nadia, locuitoare din Lvov.

Instalarea bradului, criticată

În vreme ce Lvovul încearcă să economisească energia, instalarea bradului de Crăciun în centrul orașului a fost criticată de unii locuitori.

„Un brad de Crăciun trebuie să fie. Nu vor fi sărbători mari, de amploare. De fapt, vom folosi jucăriile pe care le-am cumpărat în anii trecuți. Nu va fi nici o iluminare specială, mai puțină lumină, va consuma tot atât cât s-ar încălzi un ceainic. Prin urmare, cred că toată lumea va înțelege. Iar copiii trebuie să aibă parte de Crăciun - este sfânt,” a declarat Andrii Sadovîi, primarul Lvovului.

Autoritățile locale, după ce s-au consultat cu militarii și chiar cu psihologii, s-au decis să nu lase copiii fără Crăciun. Și asta, spune primarul, pentru că războiul va trece, dar sărbătorile vor fi pentru întotdeauna.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE