Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucrainenii se pregătesc pentru Crăciun, în pofida noilor atacuri rusești

Noile atacuri rusești au ucis cinci persoane sâmbătă în Ucraina, unde autoritățile încercau să restabilească cât mai repede electricitatea, după atacurile masive cu rachete din ziua precedentă.

Serviciile de bază eu fost restabilite în Kiev

Cel mai grav bilanț uman al noilor atacuri a fost înregistrat în regiunea centrală Dnipro: patru persoane au fost ucise și alte 15 rănite, potrivit unui consilier de rang înalt al președintelui Zelenski.

Bombardamentele de sâmbătă s-au soldat, de asemenea, cu un mort și alți trei răniți în regiunea sudică Herson, un oraș din sudul țării care a fost eliberat de trupele ucrainene în noiembrie, dar care se confruntă în continuare cu tiruri de rachete rusești. Guvernatorul local a declarat că un azil de bătrâni a fost lovit, dar că nu au existat victime.

Între timp, în capitala ucraineană Kiev, serviciile de bază au fost restabilite în timpul weekend-ului după ultimul val de lovituri aeriene rusești asupra infrastructurii critice, în timp ce locuitorii navigau într-un oraș cuprins de ceață și se pregăteau pentru un sezon de sărbători marcat de incertitudine.

Primarul Vitali Klitschko a declarat că un sfert din Kiev a rămas fără încălzire, dar că sistemul de metrou a fost repus în funcțiune și că toți locuitorii au fost reconectați la alimentarea cu apă până dimineața devreme.

Doar aproximativ o treime din oraș a rămas fără electricitate, a spus el, dar întreruperi de urgență vor fi în continuare implementate pentru a economisi energie. „Pentru că deficitul de electricitate este semnificativ”, a scris el pe aplicația de mesagerie Telegram.

Continuă pregătirile pentru Crăciun

Oficialii ucraineni au declarat că Rusia a lansat vineri peste 70 de rachete, într-unul dintre cele mai puternice baraje de la începutul invaziei Kremlinului din 24 februarie, forțând pene de curent de urgență în întreaga țară.

La începutul acestei luni, Klitschko a avertizat asupra unui scenariu de „apocalipsă” pentru capitală dacă vor continua atacurile aeriene rusești asupra infrastructurii, deși a mai spus că încă nu este nevoie ca oamenii să fie evacuați.

„Luptăm și facem tot ce putem pentru a ne asigura că acest lucru nu se va întâmpla”, a declarat el recent.

Sâmbătă, într-o ceață mohorâtă de iarnă, oficialii au redeschis un pod pietonal popular care fusese avariat în timpul unui atac aerian anterior și au montat un pom de Crăciun, mai mic decât de obicei, într-o piață centrală.

Spațiul vast din fața Catedralei Sfânta Sofia, veche de secole, este în mod tradițional ancorat de Crăciun de un arbore veșnic uriaș. Dar anul acesta, oficialii au optat pentru un brad artificial de 12 metri, împodobit cu lumini de economisire a energiei, alimentat de un generator.

Creștinii ortodocși reprezintă majoritatea celor 43 de milioane de locuitori ai Ucrainei. Klitschko a declarat că bradul a fost finanțat de donatori și întreprinderi și că nu vor avea loc sărbători publice.

„Mă îndoiesc că aceasta va fi o sărbătoare adevărată. Dar ar trebui să înțelegem că suntem cu toții împreună, că ar trebui să ne ajutăm unii pe alții”, a declarat Iryna Soloychuk, rezidentă din Kiev, care a sosit cu fiica sa pentru a vedea bradul la doar câteva ore după ce o nouă rundă de alerte de raid aerian a răsunat în întreaga țară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE