Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Covoarele armenești, peste zece secole de tradiție

Covoarele armenești sunt cunoscute în lumea întreagă pentru modele interesante și pentru calitatea lor. În timp, metodele de țesut și uneltele folosite nu au fost modernizate, ci s-au păstrat de la o generație la alta. Un grup de oameni care-și doresc să ducă tradiția mai departe, țes covoare după tehnici folosite în urmă cu mai bine de o mie de ani.

Realizarea covoarelor, un proces îndelungat

În Armenia sunt țesute covoare începând cu secolul șapte, spun istoricilor. Acum, meșterii armeni continuă arta folosind mașinăriile de cusut din acea vreme.

„Încercăm să dăm o a doua viață istoriei noastre și să facem aceleași covoare, cu aceleași modele, folosind metodele antice de vopsire a firelor de țesut,” Mariam Nalbandyan, manager and co-founder of Wool Way company.

Vopsirea și țesutul covoarelor sunt procese îndelungate. Un meșter poate lucra cel mult un metru pătrat de covor în fiecare lună. Pentru un covor mare are nevoie și de două - trei luni. De aceea sunt și scumpe. Un metru pătrat poate să coste chiar și 500 de dolari.

Covoarele, cadou tradițional de nuntă în Armenia 

Oltaci a învățat această meserie de când avea 16 ani. Acum, își dorește să îi învețe și pe alți artiști să creeze covoare autentice pentru a reînvia cultura armenească.

„Pentru a țese covoarele folosim lână, iar lâna o vopsim cu vopsele vegetale. Folosim planta indigo, insecta coșenila, rodia, folosim ceapa. Pentru orice există o culoare diferită,” Hayk Oltaci, president and founder of Wool Way company.

„Tradiția este una foarte veche. De secole. În familiile armeniene, dacă este o fiică sau o fată care se căsătorește, familia ar cumpăra covoare ca zestre și am comandat și eu acest covor pentru fiica mea cea mare,” a explicat un localnic.

Covoarele sunt făcute din lână de oaie și capră. Pe vremuri oamenii credeau că lâna poate să îi protejeze de scorpioni și șerpi. Acum, majoritatea covoarelor din Armenia sunt exportate.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE