Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

În Armenia, un mod de a suporta mai ușor căldura verii este participarea la festivalul național al apei, O tradiție veche din secolul al IV-lea, festivalul este acum atât un eveniment religios, cât și un bun motiv de distracție.

Strigăte de bucurie și mulți stropi de apă, așa arată capitala Armeniei în timpul festivalului Vardavar. Oamenii se scaldă în fântâni, se stropesc folosind pistoale cu apă, iar din balcoane se toarnă apă peste trecători, și nimeni nu se supără. Vardavar este un festival național unic în Armenia și este considerat unul dintre cele mai nebunești evenimente de vară din țară.

Pompierii se alătură festivalului

Lumea este convinsă că obiceiul are origini păgâne și era legat de zeița iubirii, al cărei simbol este trandafirul. Iar în limba armeană, trandafirul se numește vard, de unde și numele festivalului. Acum este asociat mai mult cu apa.

„De când există Armenia, probabil tot de atunci există Vardavar, atâta timp cât va fi Armenia, atât timp va fi Vardavar. Stropitul cu apă este o cultură mediteraneană comună în rândul aproape tuturor popoarelor - în special a celor care lucrează în agricultură. Dar, firește, în timp, fiecare națiune a dobândit propriile tradiții. Multe națiuni au obiceiul stropirii cu apă, dar tradiția armeană are propriile nuanțe, inclusiv festivități de noapte, inclusiv stropitul de dimineață între copii, între copii și adulți, dar și noaptea, de obicei dăm foc la snopi și ne plimbăm noaptea sub lumina lunii și organizăm hore ale tinerilor și femeilor”  a declarat Ranush Kharatyan, Institutul de arheologie și antropologie al academiei de științe din Armenia

La sărbătoarea apei iau parte și serviciile municipale, așa că pompierii trec cu mașinile prin orașe, stropind trecătorii. Cele mai multe evenimente au loc în capitala Erevan. Sute de oameni se adună la fântâna de lângă Muzeul de Istorie a Armeniei, precum și pe Lacul Lebedelor din centrul orașului. Anul acesta, armenilor li s-a părut puțin cam răcoare. În timpul sărbătorii apei, temperatura a fost de numai 27 de grade Celsius.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE