Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prețul gigacaloriei din Constanța, cel mai scump din țară, crește de la 1 aprilie

Prețul gigacaloriei în Constanța, cel mai mare din țară, va crește și mai mult de la 1 aprilie. Gigacaloria va costa puțin peste 1.800 de lei, fără subvenție. Acum prețul este de 1.590 de lei, iar constănțenii plătesc, până la 31 martie, prin subvenționare, 450 de lei.

Calculele arată că de la 1 aprilie, fără subvenție, locuitorii racordați la sistemul centralizat ar putea plăti chiar și 85-90 de lei de lei pentru un metru cub de apă caldă. Într-un răspuns oferit pentru Euronews România, primăria Constanța spune că analizează soluțiile pentru sprijinirea populației.

Astfel de avarii pe rețeaua de termoficare din Constanța au dus, printre altele, la creșterea prețului gigacaloriei.

Liviu Popa, director Termoficare Constanța: În fiecare zi înregistrăm cel puțin două avarii pe rețeaua de transport și trei, patru, cinci pe rețaua de distribuție, deci dacă înmulțim cu 365 de zile pe an, numărul este considerabil. (Reporter: Asta înseamnă pierderi imense?) Pierderi care se regăsesc în tarif.”

Prețul gigacaloriei nu va mai fi subvenționat de stat

Tarif care de la 1 aprilie va fi de 1.800 de lei pe gigacalorie și va fi plătit de populație la preț întreg. Până la 31 martie, prețul gigacaloriei este de aproximativ 1.600 de lei, din care populția plătește doar 450, diferența fiind suportată de subvenția oferită de municipaliate pentru perioada sezonului rece, din luna noiembrie până în aprilie. Vestea s-a răspândit rapid printre administratorii de bloc.

Ioachim Vasile Hârsescu, vicepreședinte tehnic Uniunea Asociațiilor de Proprietari Constanța: „Dacă punem 70 de lei energia termică plus minim 15 lei -16 lei metrul cub de apă rece, iată că ne apropiem de 90 de lei metrul cub de apă caldă, ceea ce este enorm.”

Stere Carapale, administratorul unei asociații de locatari din Constanța: „Un apartament cu două camere consumă cel puțin o gigacalorie care acum este 450 de lei. Apa consumă 3-4 metri în funcție de numărul de persoane ori 15-20 de lei depinde cât e de caldă apa, încă 80 de lei, îți vine cam 700 lei un apartament cu două camere. (Reporter: Cu 1.800 gicacaloria?) Dacă nu e subvenționată o să vină de cel puțin 3 ori mai mult 2.000, 2.500 de lei. (Reporter: O să poată plăti lumea?) Sunt convins că nu o să poată.”

Oamenii se tem că nu-și vor putea achita cheltuielile

Scumpirea îi îngrijorează și pe consumatori, care susțin că oricum plătesc foarte mult.

„În fiecare lună plătesc câte 10 milioane, foarte greu și nu sunt mulțumită, nici căldură nu am și bani foarte mulți, chiar e afișat acum nouă milioane 400 un singur calorifer. (Reporter: Și apa caldă cât consumați?) Păi 10 metri cubi până urcă la etajul 9”, spune o femeie.

„Ce ne mai mirăm de ceva că la ora actuală nu vedeți că ce e azi nu e mâine, ce părere să am, foarte rea. În loc să ne ajute ne îngroapă din ce în mai mult”, a menționat un bărbat.

Contactat telefonic, primarul Constanței a declarat pentru Euronews că la jumătatea lunii mai primăria va face o analiză bugetară pentru găsirea unor soluții de ajutorare a populației pentru plata gigacaloriei și în afara sezonului rece.

Reprezentanții societății de termoficare apreciază că prețul gigacaloriei va scădea odată cu înlocuirea conductelor vechi cu altele noi, lucrări care ar urma să fie finalizate spre sfârșitul anului viitor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE