Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Coreea de Nord a testat un nou sistem de control al lansatoarelor de rachete multiple

Coreea de Nord susține că a dezvoltat un nou sistem de control pentru lansatoare de rachete multiple despre care consideră că ar putea consolida semnificativ capacităţile sale de apărare, potrivit agenţiei oficiale de presă, KCNA, scrie AFP.

Oficialii din Phenian au efectuat sâmbătă un "test de control balistic al obuzelor de calibru 240 de milimetri trase de un lansator de rachete multiple" cu scopul de a dezvolta un "sistem de control" pentru acest tip de armă, a informat KCNA.

Noul lansator de rachete va fi "reevaluat" şi rolul său ar urma să fie sporit pe câmpul de luptă, a indicat KCNA.

Coreea de Nord, înarmată cu arme nucleare, a declarat anul acesta Coreea de Sud "principalul său inamic", a închis agenţiile dedicate reunificării şi a ameninţat cu război pentru orice încălcare teritorială.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a reiterat vineri că Phenianul nu va ezita să "anihileze" Coreea de Sud în cazul unui atac, numind Seulul "principala naţiune ostilă şi un inamic imuabil".

În ianuarie, Coreea de Nord a efectuat tiruri de artilerie cu muniţie reală lângă două insule frontaliere cu Coreea de Sud, care a ordonat evacuarea locuitorilor şi a răspuns cu exerciţii de artilerie.

De asemenea, Kim Jong Un şi-a intensificat testele de arme, în special lansarea în acest an a unei serii de rachete de croazieră, un tip de armă pe care nordul l-ar putea furniza Rusiei pentru a fi folosită în conflictul din Ucraina, potrivit analiştilor.

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a promis un răspuns ferm în cazul unui atac dinspre Phenian, cerând armatei sale "întâi să acţioneze, să raporteze mai târziu" dacă este provocată.

Liderul sud-coreean a consolidat cooperarea în domeniul apărării cu Statele Unite şi Japonia de la venirea sa la putere în 2022, în special exerciţii comune extinse, pentru a contracara ameninţările tot mai mari din partea Phenianului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE