Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Coreea de Nord a simulat un nou atac nuclear, al doilea într-o săptămână

Publicat de: Euronews

Coreea de Nord a simulat un nou atac cu rachete nucleare, ca răspuns la exercițiile militare comune ale Coreei de Sud și Statelor Unite ale Americii.

Au fost lansate două rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, care erau înzestrate cu focoase ce le imitau pe cele nucleare. Este al doilea caz de simulare a unui atac radioactiv înregistrat pe parcursul unei săptămâni.

"O manevră tactică de simulare a unui atac nuclear a fost efectuată în zorii zilei de 2 septembrie pentru a-i avertiza pe inamici despre pericolul unui război nuclear", a declarat agenţia KCNA, potrivit Agerpres.

Operaţiunea a fost un răspuns la exerciţiile militare comune Seul - Washington. Coreea de Sud şi Statele Unite au organizat timp de 11 zile, până pe 31 august, manevrele denumite Ulchi Freedom Shield.

"Au fost lansate două rachete strategice de croazieră cu rază lungă de acţiune, cu focoase nucleare false" înspre mare, la sud, de pe coasta de vest a Coreei de Nord, a adăugat agenţia de presă nord-coreeană.

Statul-Major Interarme sud-coreean a anunţat sâmbătă că un număr necunoscut de rachete de croazieră au fost lansate în jurul orei 4 a.m. spre Marea Galbenă.

Exerciţiile americano-sud-coreene stârnesc sistematic furia regimului de la Phenian, care le percepe ca pe nişte repetiţii pentru o invadare a teritoriului său.

Seulul şi Washingtonul spun că manevrele sunt de natură defensivă şi vizează consolidarea cooperării dintre aliaţi.

Joi, regimul nord-coreean a anunțat că a exersat un atac cu rachete nucleare asupra centrelor de comandă și aeroporturile din Coreea de Sud. Agenția de știri de la Phenian a scris atunci că a fost vorba de un exercițiu de simulare a tacticii “pământului pârjolit”.

Marţi, liderul nord-coreean Kim Jong Un a vizitat un centru de comandă al marinei unde şi-a detaliat planurile de război, inclusiv "lovituri simultane de mare intensitate" împotriva poziţiilor militare sud-coreene.

Pe lângă testele cu rachete, Coreea de Nord încearcă să plaseze un satelit spion pe orbită, dar a doua sa încercare în ultimele trei luni a eşuat pe 24 august.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE