Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Corectare digitalizată la simularea Evaluării Naționale. Reprezentanții din Ministerul Educației se așteaptă ca unele aparate de scanat să nu funcționeze

Emoții pentru elevii care susțin luni prima probă la simularea Evaluării Naționale, dar și mai multe emoții pentru profesori. Este prima dată când în toate școlile din țară lucrările vor fi scanate și introduse într-o platformă digitală pentru a fi corectate. Reprezentanții din Ministerul Educației se așteaptă ca unele aparate de scanat să nu funcționeze, fiind prima dată când se folosește această procedură pentru un număr atât de mare de elevi.

În toate școlile din țară au ajuns astfel de aparate și, odată cu ele, și instructajul pentru profesori. După ce termină examenul, fiecare elev trebuie să ducă lucrarea la catedră, acolo unde va fi scanată fiecare pagină. Tot acest proces ar trebui să dureze cel mult două minute pentru fiecare copil.

Avantajele corectării digitalizate

Practic, avantajul scanării lucrărilor este că nu mai trebuie transportate dintr-un județ în altul pentru corectare. După primele probe cu noile dispozitive, când nu a existat presiunea timpului, profesorii cred că se vor obișnui cu acest mod de lucru.

Brândușa Ionescu - profesor de limba franceză, Școala Gimnazială "Ion Simionescu", Iași: Mulți corectori ar prefera, probabil, vechea procedură. Nu este un procedeu foarte complicat. Merge destul de repede. Într-adevăr, la început, până te obișnuiești puțin cu aplicația, să o cunoști puțin. Am citit înainte și instructajul de pe documentul PDF trimis înainte.

Oficialii din Ministerul Educației spun că pentru elevi nu este nicio schimbare în modul de abordare a examenelor. Diferența vine după predarea lucrării. Odată ce lucrarea scanată a ajuns în platforma digitalizată, foaia este anonimizată și repartizată aleatoriu către doi profesori din țară. În cazul în care cei doi pun note care au diferență mai mare de un punct între ele, sistemul trimite lucrarea către alți doi evaluatori.

Sorin Ion - Secretar de Stat în Ministerul Educației: Evaluarea în sine se realizează după aceleași bareme de corectare pe care le-am folosit în anii precedenți. Singura diferență pentru profesorul evaluator este că va avea borderou de notare electronic, ceea ce este un mare avantaj.

În cazul în care scanarea lucrărilor de la simularea Evaluării Naționale se va desfășura fără probleme, procesul va fi implementat și la examenele oficiale din vară. Atât la Evaluarea Națională, cât și la Bacalaureat. Ministerul Educației a cumpărat peste 12.000 de dispozitive de scanare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE