Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Controale la Oficiul Național al Jocurilor de Noroc. Ciolacu: "Niște șmecheri fac afaceri și averi. Amenință politicieni și concediază jurnaliști"

După ce Guvernul a emis Ordonanța de Urgență privind noile reguli în ceea ce privește pariurile, au avut loc și controale la Oficiul Național al Jocurilor de Noroc. Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că va fi intransigent și că "nu e normal ca industria de pariuri să aibă atâta putere".

Marcel Ciolacu: "S-a depășit orice limită"

"Jocurile de noroc nu vor mai putea funcționa dacă firma nu va fi înregistrată în România. Vreau să terminăm odată cu situația în care companiile de pariuri fac miliarde în România, dar trimit tot profitul în afara țării și chiar în afara UE.

Creștem semnificativ taxele pentru toate licențele de jocuri de noroc și limităm drastic spațiul de publicitate pe care îl pot cumpăra firmele din acestă industrie. Realitatea ne arată că s-a depășit orice limită. Nu e normal ca industria de pariuri să aibă atâta putere. În pandemie au stat la masa Guvernului, iar acum amenință politicieni și concediază jurnaliști. Cred că este suficient, s-a ajuns mult prea departe.

Întărim regulile nu doar în zona viciilor, ci și în cazul comportamentului fiscal incorect. Milioane de români cinstiți își depun și plătesc la timp toate obligațiile la stat, dar niște șmecheri fac afaceri și averi speculând câteva portițe legislative.

De aceea, împreună cu Ministerul de Finanțe, astăzi închidem aceste portițe. Modificăm legislația și venim cu amendă din prima în cazul nedepunerii la termen a declarațiilor fiscale. La fel în cazul nerespectării obligațiilor privind funcționarea caselor de marcat. Și tot amendă pentru omisiuni la emiterea bonurilor fiscale. Mai mult, cuantumul amenzilor va crește. Am spus că nu voi ezita să lupt împotriva evaziunii fiscale și asta vom face. Nu pot exista la nesfârșit șmecheri care nu declară și nu plătesc nimic."

Premierul spune că este șantajat de industria jocurilor de noroc

În urmă cu câteva zile, premierul Marcel Ciolacu a precizat că este șantajat de industria jocurilor de noroc, după ce a anunțat că vrea să mute sălile cu ”păcănele” la periferia orașelor.

Miza este de 1,6 miliarde de euro, atây cât se câștigă în acest moment din păcănele în România.

Conform noilor prevederi, "păcănelele" nu mai au voie să funcționeze în interiorul localităților, ci să fie amplasate ”la cel mult 50 de metri de limita teritorială a orașului/municipiului ori a comunei, inclusiv a municipiului București” și nu trebuie să fie „la mai puțin de 300 m de un așezământ de învățământ”.

Guvernul estimează că, prin noile măsuri, statul va colecta în plus 132 de milioane de lei până la finalul acestui an, 450 milioane de lei anul viitor și 470 milioane de lei în 2025.

Reglementări pentru jocurile de noroc

"Se înființează pe lângă O.N.J.N. o activitate finanțată integral din venituri proprii în conformitate cu prevederile Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru promovarea respectării principiilor și măsurilor privind jocurile de noroc responsabile social, astfel cum sunt acestea reglementate de prevederile art. 2 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 20/2013 privind înființarea, organizarea și funcționarea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, cu modificările și completările ulterioare. Veniturile proprii se constituie din contribuțiile organizatorilor jocurilor de noroc licențiați, cu următoarele contribuții anuale:

(i) organizatorii de jocuri de noroc la distanță licențiați din clasa I – 500.000 euro anual;

(ii) persoanele juridice implicate direct în domeniul jocurilor de noroc tradiționale și la distanță licențiate din clasa II – 15.000 euro anual;

(iii) jocurile la distanță monopol de stat clasa III – 100.000 euro anual;

(iv) organizatorii de jocuri de noroc tradiționale licențiați, după cum urmează:

Pentru jocurile loto: 200.000 euro anual

Pentru jocurile de videoloterie: 100 euro pentru fiecare aparat anual

Pentru pariurile mutuale: 50.000 euro anual

Pentru pariurile în cotă fixă: 200.000 euro anual

Pentru pariurile în contrapartidă: 100.000 euro anual

Pentru jocurile de noroc caracteristice cazinourilor: 4.000 euro anual pentru fiecare masă de joc

Pentru jocurile caracteristice clubului de poker: 5.000 euro anual pentru fiecare club

Pentru jocurile tip slot-machine se va aplica etapizat după cum urmează:

– 100 de euro anual pentru fiecare slot autorizat în cursul anului 2023, proporțional cu perioada de timp rămasă după intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe;

– 300 de euro anual pentru fiecare slot autorizat în cursul anului 2024

– 500 de euro anual pentru fiecare slot autorizat în cursul în anului 2025 și următorii.

Pentru jocurile bingo desfăşurate în săli de joc: 5.000 euro anual

Pentru jocurile de noroc bingo organizate prin intermediul sistemelor rețelelor de televiziune: 500.000 euro anual".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE