Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Consumul de alcool pe domeniul public, interzis în Mallorca și Ibiza, între anumite ore. Deținerea unei sticle deschise e sancționată drastic

Mallorca și Ibiza, două insule spaniole cunoscute de turiști pentru petrecerile de neuitat și vacanțele pe plaje, introduc restricții pentru consumul băuturilor alcoolice pe domeniul public în anumite localități și intervale orare. Autoritățile încearcă astfel să pondereze comportamentul neadecvat al vizitatorilor, însă și turismul excesiv.

Oficialitățile spun că aceste măsuri sunt menite să "dizolve turismul de slabă calitate".

Fără alcool în Mallorca și Ibiza, între orele 21:30 și 08:00

Astfel, între orele 21:30 și 08:00, localnicii și turiștii care vor fi prinși chiar și cu o singură sticlă de alcool deschisă riscă o amendă între 500 și 1.500 de euro.

Noile reglementări vor intra în vigoare în câteva luni, după publicarea lor în Monitorul Oficial din Insulele Baleare. Fiecare dintre locurile vizate va primi patru milioane de euro anual pentru implementarea decretului, iar banii provin din taxe turistice. Terasele barurilor și restaurantelor, dar și alte locuri autorizate sunt exceptate de la interdicție.

Legea interzice complet vânzarea de alcool după ore târzii în Llucmajor, Palma și Calvia (Magaluf) în Mallorca și San Antonio, din Ibiza.

Autoritățile au interzis, de asemenea, ca ambarcațiunile pe care se dau petreceri să navigheze la o distanță de o milă marină față de anumite destinații extrem de populate cu turiști, iar acestor nave le este interzis să preia și să debarce pasageri în acele zone, conform Sky.

Noile reguli includ interzicerea petrecerilor cu băuturi în locuri publice, activitățile care deteriorează sau murdăresc spațiile publice ale orașului, precum graffiti, petreceri pe scutere și chiar "nudism și seminudism".

Au apărut însă și critici care contestă măsura și care spun că turiștii vor merge astfel în stațiunile învecinate cărora nu li se aplică restricțiile.

Noile măsuri legislative ar urma să rămână în vigoare până cel puțin în decembrie 2027, potrivit Dailymail.

Obiectivul primarului este să combată "comportamentul antisocial"

Aceste interdicții vin ca urmare a înăspririi unei legi adoptate de guvernul Balearelor în urmă cu patru ani, cu scopul de a combate consumul excesiv de alcool.

Guvernul i-a avertizat pe turiștii gălăgioși că riscă sancțiuni dure.

Un purtător de cuvânt al Consiliului pentru Turism din Insulele Baleare a declarat că legea, care se bazează pe cea din 2020, este menită să combată și "comportamentul antisocial" și că speră că legea nu va mai fi necesară "în trei-patru ani, dacă vom învăța oamenii cum să se comporte".

Primarul din capitala Palma de Mallorca a spus că această "corectare a comportamentului" se aplică atât pentru turişti, cât şi pentru localnici. Jaime Martínez a precizat că noua ordonanță civică aplică amenzi de până la 3.000 de euro, în funcție de gravitatea încălcării legii. El a precizat că actuala legislație este prea slabă și că este necesară o creștere a sancțiunilor pentru a promova unul dintre principalele obiective ale mandatului său, "corectarea atitudinilor antisociale".

Potrivit prevederilor legislative, în cazul în care consumul de alcool pe drumurile publice perturbă conviețuirea, implică aglomerație sau perturbă liniștea publică, printre alte situații, infracțiunea va fi considerată gravă. Încălcarea acestei reguli se pedepsește cu amendă de la 750 la 1.500 de euro, sau, dacă este considerată foarte gravă, poate varia de la 1.500 la 3.000 de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE