Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vacanțele devin tot mai scumpe. Cât a ajuns să coste un sejur pentru o familie cu un copil

Vacanțele în familie sunt mai scumpe anul acesta și în țară, și în străinătate. Cel puțin 2.000 de euro costă un sejur pentru o familie cu un copil la un hotel de patru stele într-o stațiune din afară, dar și la noi ar fi nevoie de echivalentul acestei sume pentru un pachet all inclusive. În stațiunile din România, în care au fost făcute modernizări, prețurile au crescut cu cel puțin 15%, arată datele agențiilor de turism. Doar cine și-a programat vacanța de anul trecut sau la începutul acestui an a găsit pachete mai accesibile. 

Mihai Păun este din Craiova și încă nu și-a achiziționat un pachet turistic pentru această vară. Își dorește un concediu la mare, în străinătate, cu soția și copilul lor, dar deja are emoții că nu îi va ajunge bugetul alocat. 

Mihai Păun, turist: ”Mereu încercăm să fie bugetul cât mai mic și condițiile cât mai bune. Să zicem, având în vedere faptul că vârsta copilului a crescut, nu mai este chiar copil, undeva pe la 2000 de euro. Sperăm să găsim ceva.”

Costul vacanțelor la mare în Grecia, Spania, Tunisia sau Turcia a crescut

Cu 2.000 de euro nu poți acoperi, însă, toate cheltuielile unui hotel de patru stele în străinătate pentru o familie compusă din doi adulți și un copil, spun consultanții în turism. Costul vacanțelor la mare în Grecia, Spania, Tunisia sau Turcia a crescut anul acesta.  

Cristina Zăvadă, consultant turism: ”Creșterile sunt de un minimum 15% până la un 30%, depinde foarte mult de destinație și de serviciile incluse în pachetele turistice. Un hotel just de un patru stele cu o masa, două mese pentru o familie compusă din doi adulți și un copil necesită un buget de circa 2.000 de euro per sejur.”

Dacă vrei să ajungi cu salariul minim la mare poți doar în România la un hotel de trei stele, care asigură cazarea și, doar în unele cazuri, micul dejun. Cu servicii de masă incluse prețurile se triplează. 

Cristina Zăvadă, consultant turism: ”O familie compusă din doi adulți și un copil care își dorește un hotel în regim de all inclusive, poate un trei stele, un Eforie Nord ar trebui să scoată din buzunar circa 5.000-5.500 de lei pentru o vacanță de o săptămână. Dacă ne orientăm către stațiunile din sud, spre exemplu Venus pentru care avem o creștere mai mare în ultima perioadă date fiind investițiile din zona respectivă tarifele la hotelurile de patru stele consacrate pentru familii cu copii pot ajunge de la 7.000 spre 9.000 de lei pe săptămână.” 

Unii români spun că vor fi nevoiți să reducă din nopțile de cazare pentru concediile de la vară. Consultanții în turism spun că soluția este ca pachetele pentru concediile din vară să fie cumpărate încă din...iarnă. 

Bogdan Marica, consultant turism: ”Hotelierii în momentul în care stabilesc tariful pentru anul următor, stabilesc și o grilă de discount-uri. Aceste discount-uri pot să ajungă și la 40% pentru anumite hoteluri.”

Potrivit reprezentanților agențiilor de turism, prețurile cele mai mari pentru concedii vor fi în vârful sezonului estival, în perioada 15 iulie - 15 august.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE