Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Agențiile de turism măresc prețul vacanțelor. Cât a ajuns să coste un sejur la mare

Vacanțele în familie sunt mai scumpe anul acesta și în țară, și în străinătate. Minimum 2.000 de euro costă un sejur pentru o familie cu un copil, la un hotel de patru stele, într-o stațiune din afară, dar și la noi ar fi nevoie de echivalentul acestei sume pentru un pachet all inclusive.

În stațiunile din România, în care au fost făcute modernizări, prețurile au crescut cu cel puțin 15%, arată datele agențiilor de turism. Numai cine și-a programat vacanța de anul trecut sau la începutul anului a găsit pachete mai acceptabile.

Prețurile vacanțelor au crescut

Mihai Păun este din Craiova și încă nu și-a achiziționat un pachet turistic pentru această vară. Își dorește un concediu la mare, în străinătate, cu soția și copilul lor, dar deja are emoții că nu îi va ajunge bugetul alocat.

Mihai Păun, turist: "Mereu încecăm să fie bugetul cât mai mic și condițiile cât mai bune. Să zicem, având în vedere faptul că vârsta copilului a crescut, undeva pe la 2.000 de euro. Sperăm să găsim ceva"

Cu 2.000 de euro nu poți acoperi, însă, toate cheltuielile unui hotel de patru stele în străinătate, pentru o familie compusă din doi adulți și un copil, spun consultanții în turism. Costul vacanțelor la mare, în Grecia, Spania, Tunisia sau Turcia, a crescut anul acesta.

Cristina Zăvadă, consultant turism: "Creșterile sunt de minimum 15%, până la un 30%, depinde foarte mult de destinație și de serviciile incluse în pachetele turistice. Un hotel just, de patru stele, cu o masă - poate două mese - pentru o familie compusă din doi adulți și un copil, necesită un buget de circa 2.000 de euro per sejur".

Dacă vrei să ajungi cu salariul minim la mare, poți doar în România, la un hotel de trei stele, care asigură cazarea și, doar în unele cazuri, micul dejun. Cu servicii de masă incluse, prețurile se triplează.

Cristina Zăvadă, consultant turism: "O familie compusă din doi adulți și un copil, care își dorește un hotel în regim de all inclusive, poate trei stele, un Eforie Nord, ar trebui să scoată din buzunar circa 5.000-5.500 de lei pentru o vacanță de o săptămână. Dacă ne orientăm către stațiunile din sud, spre exemplu Venus, pentru care avem o creștere mai mare în ultima perioadă, date fiind investiițile din zona respectivă, tarifele la hotelurile all-inclusive, de patru stele, conscrate, pentru familii cu copii, pot ajunge de la 7.000 spre 9.000 de lei per săptămână".

Unii români spun că vor fi nevoți să reducă din nopțile de cazare pentru concendiile de la vară.

Turist: "Mi-am ales unde vreau să merg și am plătit cât a fost, 3.000 de lei. În Bulgaria. Va fi de trei zile, două nopți".

Turist: "Pentru vară, sărim de 10.000 de lei, asta e clar. Tot două persoane. Litoralul românesc."

Turist: "De obicei, nu mergem în timpul verii. Încercăm eventual în primăvară sau toamnă, pentru că sunt prețurile mai scăzute".

Consultanții în turism spun că soluția este ca pachetele pentru concediile din vară să fie cumpărate încă din iarnă.

Bogdan Marică, consultant turism: "Hotelierii, în momentul în care stabilesc tariful pentru anul următor, stabilesc și o grilă de discount-uri. Aceste discount-uri pot să ajungă și la 40% pentru anumite hoteluri".

Potrivit reprezentanților agențiilor de turism, prețurile cele mai mari pentru concedii vor fi în vârful sezonului estival, în perioada 15 iulie - 15 august.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE