Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al UE se reuneşte la Bruxelles. Ce subiecte vor fi pe ordinea de zi

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al UE se reuneşte la 28 septembrie 2023, la Bruxelles. În cadrul întrevederii se vor discuta doar subiecte legate de componenta Afaceri interne a Consiliului.â

Astfel, vor fi abordate teme precum azilul şi migraţia, combaterea criminalităţii organizate şi a traficului de droguri, consecinţele agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Ce subiecte se vor dezbate la întâlnirea de la Bruxelles

Referitor la azil şi migraţie, Consiliul va fi informat cu privire la stadiul actual al dezbaterilor legislative în curs, care vizează reformarea legislaţiei UE în acest domeniu.

Va avea loc şi un schimb de opinii cu privire la dimensiunea externă a migraţiei, inclusiv cu privire la cooperarea cu partenerii externi pentru gestionarea presiunilor exercitate de migraţie.

În ceea ce priveşte combaterea criminalităţii organizate şi a traficului de droguri, ordinea de zi cuprinde şi un punct referitor la cooperarea cu America Latină privind aspecte legate de securitatea internă, punct care va fi abordat în continuarea unui prânz de lucru pe aceeaşi temă.

Obiectivul prânzului, care îi va reuni pe miniştrii UE şi 14 miniştri care fac parte din Comitetul latino-american pentru securitate internă (CLASI), este de a promova şi consolida cooperarea operaţională dintre UE şi America Latină în lupta împotriva traficului de droguri şi împotriva criminalităţii organizate transnaţionale, se mai arată pe site-ul citat.

Implicaţiile pe care agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei le are asupra securităţii interne a UE se află, de asemenea, pe ordinea de zi a Consiliului JAI. În acest sens, miniştrii de interne ai Uniunii vor discuta despre prelungirea protecţiei temporare acordate persoanelor care au fugit din Ucraina după începutul războiului.

Acest mecanism, care a fost activat la 4 martie 2022, permite persoanelor strămutate din Ucraina să beneficieze de drepturi armonizate în întreaga UE: şedere sau asistenţă medicală. Iniţial, acest mecanism a fost prevăzut pentru un an şi a fost deja prelungit o dată, până la 4 martie 2024. Comisia a propus prelungirea sa cu încă un an, până la 4 martie 2025.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE