Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Consiliul Europei: Rusia repetă ororile celui de-Al Doilea Război Mondial

Secretarul general al Consiliului Europei (CoE), Marija Pejcinovic, a declarat miercuri că Rusia a recreat ororile celui de-Al Doilea Război Mondial prin agresiunea sa asupra Ucrainei şi prin îndepărtarea de valorile care stau la baza organizaţiei paneuropene, transmite EFE, citat de Agerpres.

Organismul a fost creat în urmă cu 73 de ani după cel de-Al Doilea Război Mondial, cu promisiunea ca un astfel de conflict să nu mai aibă loc niciodată. "Pentru Ucraina, această promisiune nu s-a realizat. Nu este eşecul multilateralismului în sine, ci rezultatul orientării violente a unei ţări", a spus ea.

"Am îndrăznit să credem că astfel de imagini (de război) sunt de domeniul trecutului în Europa. Ne-am înşelat. Istoria s-a întors pe continentul nostru în cel mai crud mod cu putinţă", a adăugat reprezentanta Consiliului Europei.

În introducerea raportului său anual "Moving Forward 2022", Pejcinovic a declarat că lecţia care trebuie învăţată este că succesul CoE şi al continentului depinde de hotărârea statelor membre "de a face ceea ce este corect". Iar a face ceea ce este corect înseamnă "să investim în drepturile omului, democraţie şi statul de drept", a subliniat ea.

Pejcinovic a remarcat că poporul ucrainean a dat dovadă de "un curaj şi o hotărâre extraordinare" în apărarea ţării sale şi şi-a exprimat disponibilitatea "de a ajuta cu intervenţii pe măsură, atunci când violenţa va înceta", mai arată sursa citată.

Raportul anual trece în revistă activitatea diferitelor organisme ale CoE şi evaluează situaţia instituţiilor politice, independenţa judiciară, libertatea de exprimare, demnitatea umană şi lupta împotriva discriminării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE