Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O lege împotriva armelor semiautomate a fost adoptată de Camera Reprezentantilor a Congresului american, însă se pare că în Senat nu va avea aceeași soartă. Și asta pentru că republicanii o consideră doar o încercare a democraților de a strânge voturi și nu o măsură menită să pună capăt incidentelor armate.

„La acest vot, avem 217 pentru, 213 împotrivă. Proiectul de lege este adoptat. Fără obiecții, moțiunea de reexaminare a fost pusă pe masă,” a declarat Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților.

Legea a fost susţinută puternic de liderul american, Joe Biden, care a ajuns în funcție din partea Partidului Democrat și de președintele democrat al Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, care au militat pentru interzicerea puştilor de asalt folosite în incidentele armate din SUA.

Atacurile din ultima perioadă au redeschis dezbaterea

Însă pentru a trece de Senatul american, proiectul trebuie adoptat de o majoritate calificată, iar cel puțin zece republicani ar trebui să voteze alături de cei 50 de senatori democrați. Ori acest lucru este greu de realizat. Pentru că republicanii resping măsura pe care o califică drept o strategie democrată pentru anul electoral.

În 1994 o lege care interzicea timp de 10 ani folosirea puștilor de asalt a trecut de Congres, însă a expirat în 2004 și de atunci nu s-a mai făcut nimic în acest sens. Recentul val de atacuri a reaprins însă dezbaterea în societatea americană.

În mai, 21 de oameni au murit după ce un individ a deschis focul la o școală din Texas, alți 10 oameni fost uciși într-un asalt asupra unui supermarket frecventat de comunitatea afro-americană. Iar la începutul lunii 7 persoane și-au pierdut viața într-un atac la o paradă de Ziua Națională a SUA.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE