Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Condițiile meteo extreme din Africa pun în pericol specii rare de animale

Sute de animale, inclusiv elefanți și zebre au murit în rezervațiile naturale din Kenya, din cauza secetei care a lovit sudul Africii. Unele regiuni din Africa s-au confruntat cu patru sezoane consecutive de vreme instabilă în ultimii doi ani, care afectează atât oamenii, cât și animalele sălbatice.

Unele dintre cele mai populare parcuri și rezervații naturale din Kenya sunt printre zonele cele mai afectate de secetă. Autoritățile kenyene spun că în ultimele nouă luni au murit peste două sute de elefanți, 381 de zebre și zeci de girafe, bivoli. Printre victime sunt și aproape 50 de zebre Grevy, specie deja pe cale de dispariție.

„Seceta afectează elefanții și alte animale sălbatice, în special pentru că este o formă de stres care îi slăbește imunitatea animalului și astfel, infecțiile se instalează mult mai ușor,” a explicat Isaiah Alolo, doctor veterinar, Sanctuarul de Elefanți Reteti.

Care sunt principalele provocări pentru viețuitoare?

În unele cazuri, scăderea imunității elefanților a dus la decesul mamelor în timpul nașterii. 

„Deci, în special atunci când mamele mor din cauza secetei, trebuie să ne ocupăm de animalele orfane și va crește numărul animalelor din sanctuare, iar asta aduce multă presiune asupra instituției,” a declarat Isaiah Alolo, doctor veterinar, Sanctuarul de Elefanți Reteti.

Sanctuarul de Elefanți Reteti adăpostește 40 de pui de elefanți, dintre care în jur de 30 ar fi ajuns acolo din cauza secetei. Îngrijitorii trebuie să meargă în sălbăticie pentru a aduce hrana animalelor. 

„Conducem până acolo și oamenii trebuie să meargă să taie plante și să le aducă aici. Ne asigurăm că elefanții noștri recuperează măcar ceea ce nu primesc în habitatul lor natural,” a spus Dorothy Lowakutuk, îngrijitor animale, Sanctuarul de Elefanți Reteti.

Schimbările climatice continuă să dezechilibreze ecosistemele și să pună animalele sălbatice în pericol. Lipsa hranei și a apei, dar și temperaturile ridicate, în care bacteriile se dezvoltă cu mai multă ușurință sunt principalele provocări pentru viețuitoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE