Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Companiile aeriene critică eforturile UE pentru testarea COVID a pasagerilor care călătoresc din China

Companiile aeriene și aeroporturile au criticat recomandările UE pentru ca pasagerii care călătoresc din China să prezinte un test COVID-19 negativ.

Într-o declarație comună, coaliția formată din Airports Council International (ACI) Europe, IATA și Airlines for Europe a numit decizia „o reacție neclintită”.

China intenționează să reducă restricțiile COVID de duminică, iar UE a fost de acord să „încurajeze cu fermitate” o cerință ca pasagerii care călătoresc din țară să prezinte un test COVID-19 negativ înainte de îmbarcare .

Oficialii au recomandat, de asemenea, ca pasagerii de pe zborurile către și dinspre țară să poarte măști medicale sau aparate respiratorii.

O serie de țări din bloc, inclusiv Suedia și Germania, au implementat acum recomandarea de testare, iar altele se așteaptă să facă același lucru în curând.

Coaliția de grupuri spune că recomandările UE sunt „în contradicție” cu o evaluare publicată de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) pe 3 ianuarie.

Declarația lor spune că această evaluare „confirmă că nu este de așteptat ca creșterea actuală a cazurilor de COVID-19 în China să aibă un impact asupra situației epidemiologice din UE/SEE”.

„Ca atare, testarea sistematică a călătorilor care sosesc din China nu poate fi considerată o măsură condusă științific și bazată pe riscuri.”

Cetăţenii UE au niveluri de vaccinare relativ ridicate şi, prin urmare, şansa de infecţii importate este scăzută în comparaţie cu cazurile zilnice, spune ECDC. Acesta adaugă că variantele COVID-19 care circulă în China sunt deja prezente în bloc.

Ce consideră aeroporturile și companiile aeriene că trebuie făcut pentru a opri răspândirea COVID-19?

ACI Europe, IATA și Airlines for Europe sprijină renunțarea la testarea pasagerilor ca modalitate de urmărire a COVID-19.

Grupurile salută recomandări suplimentare ale UE pentru testarea apelor uzate din aeroporturi și avioane, spunând că ar trebui să fie văzută ca o alternativă la testarea pasagerilor.

Dar, adaugă ei, dacă sunt introduse teste, acestea „trebuie să fie efectuate de autoritățile sanitare competente, deoarece personalul aeroportului și al companiilor aeriene nu sunt calificați să facă acest lucru”.

Recomandările introduse acum de statele UE trebuie să fie puse în aplicare „într-o manieră complet uniformă”, subliniază coaliția de aeroporturi și grupuri aeriene.

„Îndemnăm statele membre ale UE și China să colaboreze și să-și reconsidere cât mai curând posibil cerințele pentru testarea sistematică a călătorilor înainte de plecare, pe baza unei evaluări a riscurilor condusă științific”, concluzionează ei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE