Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comisarii UE au ajuns la Kiev: Cum este asigurată securitatea politicienilor într-o zonă de război

Zilele acestea au loc pregătiri intense pentru summitul UE – Ucraina. O delegație de comisari europeni a ajuns Kiev, iar securitatea fizică a acestora reprezintă o provocare majoră pentru forțele de ordine ucrainene. Experții în securitate consultați de Euronews World au oferit câteva informații cu privire la modul în care va fi asigurată protecția delegaților.

Nu există un plan perfect

„Nu vă bazați pe un singur plan”, a spus Gautier Porot, director de criză EMEA la International SOS. „Pentru evacuări luăm întotdeauna în considerare trei opțiuni: Rutele rutiere, aeriene și maritime. Ar trebui să existe întotdeauna o abordare holistică”, a mai spus acesta.

Deplasarea în zonele de război este întotdeauna un lucru riscant, de aceea „nu există nici o modalitate reală de a fi în siguranță”, spune James Rodgers, fost reporter BBC în Fâșia Gaza și Irak.

„Un loc care este sigur într-o săptămână poate fi complet periculos câteva săptămâni mai târziu”, a completat el.

Pregătirea este esențială

Potrivit International SOS, 70% din succesul unei misiuni depinde de pregătirea acesteia. Această fază poate dura până la trei săptămâni.

Prima parte constă în analiza nevoilor medicale și de securitate. „Vrem să înțelegem riscurile, posibilele necunoscute, precum și potențialele evoluții ale unei situații. De asemenea, analizăm locația și populația acesteia”, a explicat Gautier Porot.

Următorul pas este elaborarea unui plan cuprinzător de atenuare a riscurilor identificate în faza anterioară. „Acum trebuie identificate locuințe sigure, unități medicale valoroase și mijloace de transport fiabile” a spus Porot.

Instruirea călătorilor reprezintă, de asemenea, un pas crucial. Potrivit International SOS, această etapă durează, de obicei, câteva zile, timp în care persoanelor li se aduc la cunoștință proceduri de prim ajutor și răspuns în caz de urgență.

Bombardamente, invazii și uragane: Ce trebuie făcut dacă lucrurile merg prost

Definirea nivelului de pericol într-o anumită situație nu este niciodată simplă, dar o „matrice de escaladare” reprezintă un instrument util pentru a cuantifica riscul, spune International SOS.

În cazul unui incident este activat sistemul de geofencing care localizează victimele prin crearea unei limite geografice virtuale.

„Nu cu mult timp în urmă, unul dintre clienții noștri din Mali a fost supus unui bombardament. I-am spus să găsească un loc sigur și să încuie sau să baricadeze ușile. Apoi să stingă luminile și să stea cât mai liniștit posibil pentru a nu atrage atenția. Apoi să comunice starea sa și să aștepte ca cea mai apropiată echipă de intervenție ajungă la el. Întotdeauna vom avea o echipă de gestionare a crizei în cel mai apropiat punct de locul incidentului”, a mai spus Porot.

Cel mai rău scenariu posibil este cel în care „lipsesc comunicațiile”, spune Gautier Porot, ceea ce se întâmplă de obicei în cazul dezastrelor naturale. Pentru a diminua riscul, ar trebui identificat în prealabil un punct de adunare sigur și accesibil.

De asemenea, este util să aveți la dumneavoastră instrumente de comunicare suplimentare, cum ar fi o telefoane prin satelit și stații de emisie-recepție.

Învățați cum să „citiți” teritoriul

„Dacă vedeți o stradă pustie, ați putea crede că este un loc foarte frumos și liniștit pe care să mergeți”, spune James Rodgers, „dar majoritatea experților militari v-ar spune probabil că, dacă este într-o zonă de război, este adevărat contrariul. Strada e goală pentru că se știe că este un loc periculos”.

Cunoașterea unui anumit teritoriu este la fel de importantă ca și înțelegerea culturii din zona respectivă, adaugă el.

„Urma să filmăm locul în care Saddam fusese capturat, într-o zonă în care populația îi era încă foarte loială. Nu era foarte sigur pentru noi să ne oprim pe drum pentru a cere indicații sau ceva de genul acesta. Populația era în mare parte ostilă față de oameni ca mine, care veneau dintr-o țară - Marea Britanie - care a fost implicată în invazie. Trebuie să țineți cont de situația politică”.

După călătorie: Riscuri pentru sănătatea mintală

Protejarea călătorilor după o misiune riscantă nu ar trebui să se încheie la sfârșitul misiunii. Unii călători pot dezvolta o formă de tulburare de stres post-traumatic (PTSD). Este posibil ca aceștia să fi fost stresați sau traumatizați, așa că este important să faceți un de-briefing și să discutați fiecare experiență individuală.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE